دوره 14، شماره 1 - ( 1-1402 )                   جلد 14 شماره 1 صفحات 69-53 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران
چکیده:   (570 مشاهده)
مساحت زیاد خاک‌های شور در ایران و کاهش کیفیت این خاک‌ها ایجاب می‌کند که کارایی سامانه‌های کشاورزی حفاظتی در این‌گونه زمین‌ها نیز مورد بررسی قرار گیرند. این پژوهش با هدف بررسی تغییرات ویژگی‌های فیزیکی خاک در سه نوع مدیریت متفاوت خاک‌ورزی و بقایای گیاهی شامل: 1) خروج بقایا از مزرعه و خاک‌ورزی مرسوم، 2) حفظ بقایا و کم‌خاک‌ورزی، و 3) حفظ بقایا و بی‌خاک‌ورزی در تناوب جو و گلرنگ و در یک خاک‌ شور و شوری آب آبیاری 5/35 دسی‌زیمنس بر متر به مدت چهار سال انجام شد. در پایان هر کشت نمونه‌های خاک از لایه‌های 10-0، 20-10 و 30-20 سانتی‌متر تهیه شده و ویژگی‌های فیزیکی خاک شامل چگالی ظاهری و تخلخل، و پایداری خاکدانه‌ها با شاخص‌های میانگین وزنی قطر (MWD) و میانگین هندسی قطر (GMD) تعیین شد. پس از هر دوره تناوب کشت، نفوذ آب به خاک اندازه‌گیری شده و با برازش مدل کوستیاکوف اصلاح‌شده پارامترهای مربوطه تعیین شد. نتایج تجزیه واریانس داده‌ها در چهار سال آزمایش نشان داد که تفاوت اغلب ویژگی‌های خاک در پایان آزمایش در اثر اعمال تیمارهای خاک‌ورزی نسبت به شاهد معنی‌دار شد. به‌طوری‌که بیش‌ترین مقادیر MWD و GMD (به‌ترتیب 2/53 و 1/90 میلی‌متر)، تخلخل (51/2 درصد) و شدت نفوذ نهایی (31 سانتی‌متر بر ساعت) در تیمار بی‌خاک‌ورزی و کم‌ترین مقادیر MWD و GMD به‌ترتیب 2/02 و 1/29 میلی‌متر)، تخلخل (47/8 درصد) و شدت نفوذ نهایی (3/5 سانتی‌متر بر ساعت) در تیمار خاک‌ورزی مرسوم مشاهده شد. در کل نتایج این پژوهش نشان داد اجرای تیمارهای خاک‏ورزی حفاظتی باعث افزایش ماده آلی و بهبود پایداری خاکدانه‌ها، افزایش تخلخل و نفوذ آب به خاک شد.
متن کامل [PDF 2256 kb]   (409 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فرايندهاي فيزيكي و شيميايي ريزوسفر
دریافت: 1401/11/28 | پذیرش: 1402/1/10 | انتشار: 1402/3/28

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روابط خاک و گیاه - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق