بخش تحقیقات جنگلها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران
چکیده: (451 مشاهده)
چکیده
باکتریهای محرک رشد از جمله میکروارگانیسمهای مفید خاک هستند که از طریق بهبود کیفیت خاک، سبب افزایش صفات رشدی و تغذیهای گیاه میشوند. از این رو، به منظور بررسی تاثیر باکتریهای محرک رشد بر سطح برگ، سطح ویژه برگ و جذب عناصر غذایی نهالهای فندق، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در شرایط عرصه اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل مبداء نهال در دو سطح (فندقلو و مکش) و مایهزنی باکتریایی در پنج سطح (P. putida، B. subtilis و E. cloaca بهطور جداگانه، ترکیب سه باکتری و بدون مایهزنی یا شاهد) با سه تکرار 12 تایی با فاصله 3 × 3 متر در چالههایی به ابعاد50×50×50 سانتیمتر در سطح 3240 متر مربع در اراضی زراعی حاشیه جنگل فندقلوی اردبیل کاشته شدند. پس از گذشت چهار سال نتایج نشان داد که نهالهای مایهزنی شده هر دو مبدأ، از لحاظ همه صفات مورد بررسی در مقایسه با نهال شاهد (مایهزنی نشده) برتر بودند. بیشترین مقدار صفات مورد بررسی به نهالهای مبداء فندقلو با مایهزنی ترکیبی هر سه باکتری (P. putida، B. subtilis و E. cloaca اختصاص داشت. بهطوری که در این نهالها، سطح برگ و سطح ویژه برگ بهترتیب 1/53 و 7/37 درصد، جذب عناصر غذایی ازت، فسفر، پتاسیم، آهن و روی به ترتیب 4/59، 5/89، 7/23، 4/45 و 6/60 درصد در مقایسه با نهالهای شاهد افزایش داشت. در نهایت میتوان نتیجهگیری کرد کاشت نهالهای فندق مایهزنی شده با باکتریهای محرک رشد (ترکیب سه باکتری مذکور) به دلیل افزایش خصوصیات رشدی برگ و نیز بهبود وضعیت تغذیهای رشد رویشی بیشتری خواهند داشت.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
ريزجانداران ریزوسفری محرک رشد گیاه دریافت: 1402/7/24 | پذیرش: 1402/10/20 | انتشار: 1402/12/22