بخش تحقیقات جنگلها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران
چکیده: (1107 مشاهده)
باکتریهای محرک رشد از جمله ریزجانداران مفید خاک هستند که از راه بهبود کیفیت خاک، سبب افزایش صفات رشدی و تغذیهای گیاه میشوند. از اینرو، بهمنظور بررسی تأثیر باکتریهای محرک رشد بر سطح برگ، سطح ویژه برگ و جذب عناصر غذایی نهالهای فندق، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در شرایط عرصه اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل مبدأ نهال در دو سطح (فندقلو و مکش) و مایهزنی باکتریایی در پنج سطح (Pseudomonas putida،وBacillus subtilis و Enterobacter cloaca بهطور جداگانه، ترکیب سه باکتری و شاهد) با سه تکرار 12 تایی با فاصله 3×3 متر در چالههایی به ابعاد 50×50×50 سانتیمتر در سطح 3240 مترمربع بود که در زمینهای زراعی حاشیه جنگل فندقلوی اردبیل کاشته شدند. پس از گذشت چهار سال نتایج نشان داد که نهالهای مایهزنی شده هر دو مبدأ، از لحاظ همه صفات مورد بررسی در مقایسه با نهال شاهد (مایهزنی نشده) برتر بودند. بیشترین میزان صفات مورد بررسی به نهالهای مبدأ فندقلو با مایهزنی ترکیبی هر سه باکتری (P. putida،وB. subtilis و E. cloaca) اختصاص داشت. بهطوریکه در این نهالها، سطح برگ و سطح ویژه برگ بهترتیب 53/1 و 37/7 درصد، جذب عناصر غذایی نیتروژن، فسفر، پتاسیم، آهن و روی بهترتیب 59/4، 89/5، 23/7، 45/4 و 60/6 درصد در مقایسه با نهالهای شاهد افزایش یافت. در نهایت میتوان نتیجهگیری کرد کاشت نهالهای فندق مایهزنی شده با باکتریهای محرک رشد (ترکیب سه باکتری مذکور) به دلیل افزایش صفات رشدی برگ و نیز بهبود وضعیت تغذیهای، رشد رویشی بیشتری خواهند داشت.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
ريزجانداران ریزوسفری محرک رشد گیاه دریافت: 1402/7/24 | پذیرش: 1402/10/20 | انتشار: 1402/12/22