XML English Abstract Print


بخش تحقیقات جنگلها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران
چکیده:   (451 مشاهده)
چکیده
باکتری­های  محرک رشد از جمله میکروارگانیسم­های مفید خاک هستند که از طریق بهبود کیفیت خاک، سبب افزایش صفات رشدی و تغذیه­ای گیاه می­شوند. از این رو، به منظور بررسی تاثیر باکتری­های محرک رشد بر سطح برگ، سطح ویژه برگ و جذب عناصر غذایی نهال­های فندق، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در شرایط عرصه اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل مبداء نهال در دو سطح (فندقلو و مکش) و مایه­زنی باکتریایی در پنج سطح (P. putida، B. subtilis و E. cloaca به­طور جداگانه، ترکیب سه باکتری و بدون مایه‌زنی یا شاهد) با سه تکرار 12 تایی با فاصله 3 × 3 متر در چاله‌هایی به ابعاد50×50×50 سانتی‌متر در سطح 3240 متر مربع در اراضی زراعی حاشیه جنگل فندقلوی اردبیل کاشته شدند.  پس از گذشت چهار سال نتایج نشان داد که نهال‌های مایه­زنی شده هر دو مبدأ، از لحاظ همه صفات مورد بررسی در مقایسه با نهال شاهد (مایه­زنی نشده) برتر بودند. بیشترین مقدار صفات مورد بررسی به نهال­های مبداء فندقلو با مایه­زنی ترکیبی هر سه باکتری (P. putida، B. subtilis و E. cloaca اختصاص داشت. به‌طوری که در این نهال‌ها، سطح برگ و سطح ویژه برگ به‌ترتیب 1/53 و 7/37 درصد، جذب عناصر غذایی  ازت، فسفر، پتاسیم، آهن و روی به ترتیب 4/59، 5/89، 7/23، 4/45 و 6/60 درصد در مقایسه با نهال­های شاهد افزایش داشت. در نهایت می­توان نتیجه­گیری کرد کاشت نهال­های فندق مایه­زنی شده با باکتری­های محرک رشد (ترکیب سه باکتری مذکور)  به دلیل افزایش خصوصیات رشدی برگ و نیز بهبود وضعیت تغذیه­ای  رشد رویشی بیشتری خواهند داشت.
 
واژه‌های کلیدی: ازت، سطح برگ، فندق، کود زیستی
متن کامل [PDF 3808 kb]   (164 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ريزجانداران ریزوسفری محرک رشد گیاه
دریافت: 1402/7/24 | پذیرش: 1402/10/20 | انتشار: 1402/12/22

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روابط خاک و گیاه - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق