دوره 15، شماره 3 - ( نشریه روابط خاک و گیاه 1403 )                   جلد 15 شماره 3 صفحات 87-71 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتم‌الانبیاء بهبهان، بهبهان، ایران
چکیده:   (624 مشاهده)
یکی از گونه‌های بسیار مهم در بافت جنگل‌های غرب و جنوب کشور، درختچه مورد (.Myrtus communis L) است. مورد یک گونه مدیترانه‌ای است که با توجه به وسعت و دامنه پراکنش آن، دانسته‌های کمی در رابطه با پراکنش این‌گونه در منطقه جنوب غرب کشور وجود دارد. در این پژوهش به بررسی ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی خاک در توده‌های M. communis در استان‌های فارس، کهگیلویه و بویر احمد و خوزستان پرداخته شد تا بتوان دانسته‌های پایه از ویژگی‌های خاک در مناطق پراکنش درختچه مورد در استان‌های جنوب غربی ایران جمع‌آوری کرد. نمونه‌برداری خاک در توده‌های مورد با استفاده از 5 پلات 25×25 متر و از لایه 20-0 سانتی‌متری انجام شد. ویژگی‌های خاک شامل نیتروژن، فسفر قابل جذب، پتاسیم قابل استفاده، کربن آلی، pH، بافت و چگالی ظاهری اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد که بیش‌ترین مقادیر کربن آلی و نیتروژن خاک مربوط به توده مورد شهرستان نورآباد ممسنی بود که دارای اختلاف معنی‌داری با دیگر مناطق بود. همچنین کم‌ترین مقادیر کربن آلی و نیتروژن خاک مربوط به منطقه اندیکا بود. توده‌های مورد در خاک‌های با pH خنثی تا کمی قلیایی پراکنش دارد. بافت خاک در تمام مناطق مورد بررسی ترکیبی از کلاس‌های لوم، لوم شنی و لوم سیلت بود. مقایسه میانگین آزمون t بین توده‌های مورد و مناطق مجاور مشخص کرد که مقادیر کربن آلی، نیتروژن، فسفر و پتاسیم خاک در توده‌های مورد نسبت به مناطق مجاور آن بیش‌تر بود. به‌طور کلی درختچه مورد در خاک‌های با بافت درشت و لومی و pH نزدیک به خنثی یا کمی قلیایی با حاصلخیز بالا رشد بهتری دارد.
متن کامل [PDF 759 kb]   (372 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فرايندهاي فيزيكي و شيميايي ريزوسفر
دریافت: 1403/3/21 | پذیرش: 1403/6/19 | انتشار: 1403/9/5

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روابط خاک و گیاه - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق