دوره 3، شماره 1 - ( 3-1391 )                   جلد 3 شماره 1 صفحات 62-53 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (17939 مشاهده)
نیکل از جدیدترین عناصر غذایی ضروری شناخته شده برای گیاهان عالی می‌باشد. اما هنوز در مورد آثار این عنصر بر رشد گیاهان مختلف و متابولیسم نیتروژن در آنها اطلاعات زیادی وجود ندارد. در این پژوهش، اثر برهمکنش تغذیه نیکل و منبع نیتروژن بر عملکرد و تجمع نیترات در کاهو (Lactuca sativa L. cv. Baker) بررسی شد. به این منظور، آزمایشی گلخانه‌ای در محیط آبکشت با تیمارهای نیکل در دو سطح (صفر و 04/0 میکرومولار از منبع کلرید نیکل) و نیتروژن در سه سطح (5، 10 و 20 میلی-مولار از دو منبع اوره و نیترات آمونیوم) اجرا شد. گیاهچه‌های کاهو شش هفته پس از انتقال به محلول‌های غذایی برداشت شدند و وزن تر ریشه و شاخساره، غلظت نیتروژن کل و غلظت نیترات و آهن شاخساره تعیین شد. نتایج نشان داد که بوته‌های رشد کرده در محلول غذایی حاوی نیترات آمونیوم از رشد بیشتری در مقایسه با محلول غذایی حاوی اوره برخوردار بودند. افزودن نیکل در محلول غذایی حاوی اوره، سبب افزایش معنی‌دار عملکرد گیاه شد. غلظت نیترات شاخساره کاهو در بوته‌های رشد کرده در محلول غذایی حاوی نیترات آمونیوم بیشتر از بوته‌های تغذیه شده با اوره بود. در مقابل، افزودن نیکل سبب کاهش معنی‌دار غلظت نیترات شاخساره کاهو شد. غلظت آهن شاخساره نیز در بوته‌های رشد کرده در محلول غذایی حاوی اوره با افزودن نیکل افزایش یافت. افزودن نیکل به محلول غذایی حاوی اوره سبب افزایش معنی‌دار غلظت نیتروژن کل شاخساره شد. در حالی‌که تغذیه نیکل تأثیری بر غلظت نیتروژن کل شاخساره در بوته‌های تغذیه شده با نیترات آمونیوم نداشت. تغذیه گیاهان با غلظت کم نیکل، به ویژه به هنگام کاربرد اوره، سبب افزایش عملکرد گیاه شد. هم‌چنین، مصرف این محصول توسط انسان با خطر کمتری همراه است، زیرا کاربرد نیکل سبب کاهش معنی‌دار غلظت نیترات شاخساره کاهو شد.
واژه‌های کلیدی: اوره، عناصر کم‌مصرف، نیترات، نیکل
متن کامل [PDF 340 kb]   (4757 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1391/3/28 | پذیرش: 1395/11/26 | انتشار: 1395/11/26

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روابط خاک و گیاه - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق