دوره 3، شماره 1 - ( 3-1391 )                   جلد 3 شماره 1 صفحات 84-73 | برگشت به فهرست نسخه ها

اسید‌ ‌فیتیک،‌ شکل عمده فسفر آلی ذخیره‌ای در‌ دانه غلات و حبوبات بوده و توانایی زیادی برای تشکیل کمپلکس با فلزات و برخی یون‌های معدنی نظیر آهن، روی و‌ کلسیم دارد. در نتیجه، این عناصر را به صورت کمپلکس‌های غیر محلول در‌ آورده و قابلیت جذب آنها را برای انسان کاهش می‌دهد. این پژوهش با هدف بررسی تغییرات نسبت مولی اسید فیتیک به روی و غلظت عناصر غذایی در ارقام مختلف لوبیا قرمز در شرایط مصرف بهینه کود (بر اساس نتایج آزمون خاک) و در چند دوره زمانی بعد از گل‌دهی‌ در گلخانه اجرا گردید. تیمارهای مورد آزمایش شامل‌ پنج رقم لوبیا قرمز (اختر، ناز، درخشان، گلی و صیاد)، با دو سطح کودی (شاهد و مصرف بهینه عناصر) و سه مقطع زمانی (12، 22 و 32 روز بعد از گل‌دهی، به ترتیب T1، T2 و T3) در قالب آزمایش فاکتوریل با طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی بود. صفات مورد بررسی غلظت عناصر غذایی فسفر، پتاسیم، آهن و روی و نیز نسبت مولی اسید فیتیک به روی در‌ دانه ارقام مختلف لوبیا بود. نتایج تجزیه واریانس نشان‌ داد که تأثیر رقم، کود و زمان بر غلظت روی، آهن، پتاسیم، فسفر و نسبت مولی اسید فیتیک به روی دانه در سطح 1% معنی‌دار بود. هم‌چنین، بیشترین غلظت روی در رقم گلی در زمان T3 اندازه‌گیری شد. نسبت مولی اسید فیتیک به روی در تیمار مصرف بهینه کود در زمان‌های T1، T2 و T3 در رقم گلی به ترتیب 1/11، 49/10 و 99/7 به‌دست آمد. به‌طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که مصرف بهینه کود موجب کاهش نسبت مولی اسید فیتیک به روی گردید که این امر می‌تواند در ارتقای سطح سلامت افراد جامعه از طریق بهبود قابلیت جذب عناصر غذایی مورد نیاز انسان مؤثر باشد. بررسی‌های بیشتر در شرایط مزرعه توصیه می‌گردد.
دریافت: 1391/3/28 | پذیرش: 1395/11/26 | انتشار: 1395/11/26