دوره 5، شماره 1 - ( 1-1393 )                   جلد 5 شماره 1 صفحات 52-39 | برگشت به فهرست نسخه ها

دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان
بی‎کربنات‌ها و کربنات‌ها از عوامل اصلی قلیائیت آب آبیاری محسوب می‎شوند. برای تعیین بستر کشت مناسب برای ژربرا (Gerbera jamesonii L. cv. Dafne) در شرایط تنش قلیائیت، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل با طرح پایه کاملاً تصادفی با 4 تکرار اجرا گردید. آزمایش دارای هفت سطح بستر کشت (100% پرلایت، 100% کوکوپیت، 75% پرلایت + 25% زئولایت، 75% پیت + 25% پرلایت، 75% کوکوچیپ + 25% پرلایت، 75% کوکوپیت + 25% پرلایت و 75% ورمی‌کمپوست + 25% پرلایت) و بی‏کربنات سدیم در سه سطح (صفر، 20 و 40 میلی‌مولار) بود. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین مقدار pH بستر به‌ترتیب مربوط به تیمار 75% پیت + 25% پرلایت و 100% کوکوپیت بود. تیمار بی‏کربنات سدیم، بسته به نوع بستر کشت و غلظت بی‏کربنات سدیم، باعث کاهش تعداد گل، وزن تر شاخه گل، طول ساقه گل، قطر گل، قطر گردن، عمر گل‌جایی و شاخص کلروفیل شد. اگرچه این تیمار باعث افزایش ترکیبات فنولی شد. هنگامی‌که گیاهان رشد یافته در بستر 100% کوکوپیت در معرض تیمار بی‏کربنات سدیم قرار گرفتند، در مقایسه با گیاهان رشد یافته در سایر بسترها، دارای صفات کیفی و کمی بهتر، توانایی تجمع میزان ترکیبات فنولی بیشتر و شاخص کلروفیل بیشتر بودند. بنابراین، نتیجه‌گیری می‌شود که تحمل گیاه ژربرا به قلیائیت کم بوده و استفاده از بستر کوکوپیت خالص می‌تواند یک ابزار مناسب برای بهبود مقاومت به قلیائیت این گیاه تحت شرایط تنش بی‏کربنات سدیم باشد.
دریافت: 1391/9/11 | پذیرش: 1392/1/25 | انتشار: 1392/12/8