چکیده: (11048 مشاهده)
برای بررسی تأثیر مقادیر مختلف منگنز و شوری بر برخی ویژگیهای رشد و ترکیب شیمیایی دانهالهای پسته (رقم بادامی زرند) یک آزمایش فاکتوریل با دو عامل شوری (صفر، 75، 150، 225 و 300 میلیمولار کلرید سدیم) و منگنز (صفر، 12، 24 و 36 میکرومولار منگنز از منبع سولفات منگنز) در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تکرار در شرایط گلخانه و در محیط کشت پرلیت اجرا شد. نتایج نشان داد که شوری موجب کاهش معنیدار تعداد برگ، سطح برگ، وزن خشک ریشه و وزن خشک بخش هوایی گردید. بدین صورت که در تیمار 300 میلیمولار کلرید سدیم، تعداد برگ، وزن خشک ریشه، وزن خشک بخش هوایی و سطح برگ بهترتیب 30،40، 92 و 92 درصد نسبت به شاهد (سطح صفر شوری) کاهش پیدا کرد. لیکن با کاربرد 12 و 24 میکرومولار منگنز، وزن خشک بخش هوایی و سطح برگ نسبت به سطح صفر منگنز بهترتیب 29 و 24 درصد افزایش معنیدار حاصل نمود. از آنجا که با افزایش شوری، سطح و وزن خشک برگ کاهش یافت، در نتیجه تحت اثر رقت، غلظت منگنز، روی و فسفر در بخش هوایی و ریشه افزایش و غلظت پتاسیم کاهش یافت. با کاربرد منگنز، غلظت منگنز، روی، فسفر و پتاسیم افزایش یافت. بهطورکلی نتیجه این پژوهش نشان داد که شوری، رشد رویشی را کاهش داده و از آنجا که منگنز تأثیر مثبتی بر برخی ویژگیهای رشد دارد، احتمالاً منگنز تحمل پسته به محیطهای شور را افزایش میدهد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1391/12/1 | پذیرش: 1395/11/26 | انتشار: 1395/11/26