دوره 4، شماره 3 - ( مجله علوم و فنون کشت‌هاي گلخانه‌اي 1392 )                   جلد 4 شماره 3 صفحات 64-51 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (9816 مشاهده)
مس از عناصر ضروری برای گیاهان است. با این حال، تعیین عصاره‌گیر مناسب مس در خاک‌های آهکی تیمار شده با لجن فاضلاب کمتر مورد توجه قرار داشته است. این پژوهش با هدف ارزیابی چند روش عصاره‌گیری در برآورد مس قابل استفاده در 10 خاک‌ آهکی تیمار نشده و تیمار شده با لجن فاضلاب زیر کشت گندم در شرایط گلخانه‌ای انجام شد. مس قابل استفاده با 7 روش عصاره‌گیری (DTPA-TEA، DTPA-AB، مهلیچ 1، مهلیچ 2، مهلیچ 3، HCl 1/0 نرمال و کلرید کلسیم 01/0 مولار) پس از یک ماه خواباندن خاک‌ها، تعیین شد. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار مس در خاک‌های تیمار نشده و تیمار شده با لجن فاضلاب با استفاده از روش مهلیچ 3 و کمترین مقدار آن با استفاده از روش کلرید کلسیم 01/0 مولار عصاره‌گیری شد. در بین عصاره‌گیرهای مورد استفاده در خاک‌های تیمار نشده، مس عصاره‌گیری شده با DTPA‌-AB بیشترین همبستگی را با غلظت مس اندام هوایی گندم (**95/0r=) داشت. همچنین در خاک‌های تیمار شده، غلظت مس اندام هوایی همبستگی معنی‌داری با مس عصاره‌گیری شده با روش‌های DTPA‌-AB و مهلیچ 3 داشت. با وارد کردن متغیرهای رس و شن در مدل‌های رگرسیون، برآورد پاسخ‌ گیاه گندم بهبود یافت. نتایج این پژوهش نشان داد که عصاره‌گیرهای مناسب برآورد کننده مس قابل استفاده خاک برای گندم در خاک‌های تیمار نشده و تیمار شده با لجن فاضلاب، DTPA‌-AB و مهلیچ 3 بودند.
متن کامل [PDF 219 kb]   (3687 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1392/5/30 | پذیرش: 1392/7/2 | انتشار: 1392/7/2

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روابط خاک و گیاه - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق