دوره 4، شماره 4 - ( 8-1392 )                   جلد 4 شماره 4 صفحات 65-51 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (9073 مشاهده)
ریشه گیاه به‌طور مستقیم از طریق فعالیت خود یا به‌طور غیرمستقیم از طریق تحریک جمعیت و فعالیت ریزجانداران می‌تواند شرایط شیمیایی و بیولوژیک متفاوتی در سطح خود نسبت به خاک توده ایجاد کند. گونه‌های گیاهی اغلب مکانیسم‌های سازگاری مختلفی را برای کسب عناصر غذایی، از جمله فسفر، از مخازن خاک به‌کار می‌گیرند. این پژوهش با هدف ارزیابی اثرهای ریزوسفر گندم بر فسفر قابل استفاده و برخی از ویژگی‌های بیولوژیک در 10 خاک آهکی در ریزوباکس اجرا شد. بدین منظور، در قالب طرح کاملاً تصادفی و در سه تکرار، گندم در ریزوباکس‌های تهیه شده کشت شد. در پایان دوره کشت، گندم‌ها برداشت و ریزوباکس‌ها باز و خاک‏های ریزوسفری و توده جدا و کربن آلی محلول (DOC)، کربن زیست‏توده میکروبی (MBC)، فسفر زیست‏توده میکروبی (MBP) و کسر متابولیک (qCO2) تعیین گردید. هم‌چنین، فسفر قابل استفاده با روش‌های عصاره‌گیری اولسن، کلرید کلسیم رقیق، مهلیچ І و بری ІІ تعیین شد. نتایج نشان داد که در خاک‏های ریزوسفر نسبت به خاک‏های توده، DOC، MBC و MBP افزایش و qCO2 کاهش یافتند. هم‌چنین، مقدار فسفر استخراجی با روش‌های مختلف عصاره‌گیری در خاک‏های ریزوسفر کمتر از خاک‌های توده بود. نتایج مطالعات همبستگی نشان داد که عملکرد و جذب فسفر گندم با فسفر عصاره‌گیری شده توسط روش‌های اولسن، کلرید کلسیم رقیق، مهلیچ І و بری ІІ و هم‌چنین با فسفر زیست‏توده میکروبی در خاک‏های ریزوسفر و توده همبستگی معنی‌داری داشتند. بنابراین، روش‌های عصاره‌گیری اولسن، کلرید کلسیم رقیق، مهلیچ І و بری ІІ می‌توانند برآوردی مناسب از فسفر قابل استفاده گندم در خاک‌های آهکی مورد مطالعه داشته باشند. هم‌چنین، فسفر زیست‏توده میکروبی نیز می‌تواند در برآورد فسفر قابل استفاده گندم در خاک‌های آهکی مطالعه شده مفید باشد.
متن کامل [PDF 324 kb]   (3028 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1392/8/11 | پذیرش: 1392/8/11 | انتشار: 1392/8/11

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روابط خاک و گیاه - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق