Rezaverdinejad V, Shabanian M, Besharat S, Hasani A. Determination of crop water requirement, crop coefficient and water use efficiency of greenhouse-grown cucumber and tomato
(Case study: Urmia region)
. Journal of Soil and Plant Interactions -Isfahan University of Technology 2017; 8 (3) :27-40
URL:
http://jspi.iut.ac.ir/article-1-633-fa.html
رضاوردی نژاد وحید، شبانیان اصل مریم، بشارت سینا، حسنی عباس. تعیین نیاز آبی، ضریب گیاهی و کارایی مصرف آب محصولات خیار و گوجه فرنگی در شرایط گلخانه (مطالعه موردی: منطقه ارومیه). مجله روابط خاک و گیاه - Isfahan University of Technology 1396; 8 (3) :40-27
URL: http://jspi.iut.ac.ir/article-1-633-fa.html
گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه
چکیده: (9130 مشاهده)
به منظور تعیین تبخیر- تعرق، ضرایب گیاهی و کارایی مصرف آب گوجهفرنگی و خیار، مطالعهای به مدت شش ماه در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه ارومیه انجام گردید. تبخیر- تعرق گوجهفرنگی، خیار و گیاه مرجع چمن بهصورت روزانه بر اساس روش لایسیمتری اندازهگیری گردید. بر اساس نتایج، تبخیر- تعرق خیار طی 130 روز دوره رشد، 4/272 میلیمتر و گوجهفرنگی طی180 روز دوره رشد، 6/358 میلیمتر به دست آمد. بر اساس تبخیر- تعرق مرجع، متوسط ضریب گیاهی مراحل ابتدایی، توسعه، میانی و انتهایی برای گوجهفرنگی بهترتیب 2/0، 65/0، 29/1 و 0/1 و برای خیار بهترتیب 19/0، 64/0، 99/0 و 81/0 محاسبه گردید. به منظور بررسی اثر کمآبی بر عملکرد و کارایی مصرف آب، علاوه بر تیمار آبیاری کامل، دو سطح کمآبیاری شامل 80 و 90 درصد آبیاری کامل در نظر گرفته شد. حداکثر عملکرد گوجهفرنگی و خیار تحت آبیاری کامل بهترتیب 3/197 و 6/144 تن بر هکتار بهدست آمد. بهرهوری آب مصرفی گوجهفرنگی و خیار تحت آبیاری کامل بهترتیب 04/55 و 1/53 کیلوگرم بر متر مکعب محاسبه گردید. اعمال کمآبیاری در هر دو محصول باعث کاهش کارایی مصرف آب و عملکرد محصول گردید. کارایی مصرف آب گوجهفرنگی و خیار در تیمار 80 درصد آبیاری کامل بهترتیب 7/43 و 2/36 کیلوگرم بر متر مکعب بهدست آمد که نسبت به تیمار آبیاری کامل بهترتیب 20 و 31 درصد کاهش نشان داد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1392/10/15 | پذیرش: 1395/7/10 | انتشار: 1396/9/12