دوره 5، شماره 2 - ( 4-1393 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 131-123 | برگشت به فهرست نسخه ها

دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

به منظور بررسی تأثیر تراکم بر عملکرد و خصوصیات کمی خیار گلخانه‌ای، آزمایشی به‏صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار به‌مدت دو سال در گلخانه‏های مرکز تحقیقات کشاورزی جیرفت انجام گرفت . در این آزمایش، فاکتور اول شامل عرض نوار کشت در سه سطح (فاصله 15، 30 و 45 سانتی‌متر)، هر نوار شامل دو خط کشت، فاکتور دوم شامل فاصله بوته روی خطوط کشت در نوارها در سه سطح (25، 40 و 55 سانتی‌متر) و فاکتور سوم شامل دو رقم به نام‌های Royal sluis 198 و California Ayat مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تراکم‏های مختلف تأثیر معنی‏داری روی صفات مرتبط با عملکرد داشتند. در این آزمایش، با افزایش تراکم بوته، وزن میوه، تعداد میوه در بوته و عملکرد تک­بوته به‏طور معنی­داری کاهش یافتند؛ در مقابل، تعداد میوه و عملکرد در مترمربع به‏طور معنی­داری افزایش یافتند. از طرف دیگر، عرض نوار کشت 30 سانتی­متر بیشترین نسبت طول به قطر میوه، تعداد میوه در مترمربع، عملکرد تک بوته و عملکرد در مترمربع را به خود اختصاص داد. با این حال، ارقام از نظر عملکرد تفاوت معنی­داری نشان ندادند. براساس نتایج به‏دست آمده، فاصله کاشت30×25 بهترین فاصله به منظور حصول حداکثر عملکرد در کشت خیار گلخانه‏ای می‏باشد.

واژه‌های کلیدی: عرض نوار کشت، فاصله کاشت، جیرفت، کهنوج
دریافت: 1393/4/7 | پذیرش: 1393/4/7 | انتشار: 1393/4/7