دوره 5، شماره 3 - ( 7-1393 )                   جلد 5 شماره 3 صفحات 155-147 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
به‌منظور مطالعه اثر تنظیم‌کننده‌‌ رشد فورکلرفنورون (CPPU) بر خصوصیات کیفی گل رز بریدنی رقم آوالانش (Rosa hybrida cv. Avalanche)، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار به اجرا در آمد. در این آزمایش، فاکتور اول شامل غلظت تنظیم‏کننده رشد CPPU در چهار سطح (صفر، 25، 50 و 100 میلی‌گرم در لیتر) و فاکتور دوم مکان کاربرد CPPU (روی جوانه و بالای جوانه همراه با برش سطحی یک سانتی‌متری بالای پوست شاخه) بود. نتایج نشان داد که تأثیر CPPU بر رویش جوانه، زمان گل‏دهی، طول و قطر شاخه گل، قطر گل، تعداد میانگره و وزن تر و خشک شاخه گل در سطح احتمال 1% معنی‏دار است. سریع‌ترین زمان رویش جوانه و گل‏دهی و هم‌چنین بیشترین طول و قطر شاخه گل و وزن تر و خشک شاخه در تیمار 50 میلی‌گرم در لیتر CPPU به‏دست آمد. با این حال، مکان کاربرد CPPU روی شاخه، تأثیر معنی‌داری بر صفات مورد بررسی نشان نداد. براساس نتایج به‏دست آمده از این پژوهش، کاربرد تنظیم‏کننده رشد CPPU می‌تواند سبب افزایش نمو جوانه‌های تحتانی و بهبود خصوصیات کیفی شاخه‌های گل رز هیبرید گردد.
دریافت: 1393/7/8 | پذیرش: 1393/7/8 | انتشار: 1393/7/8