دوره 10، شماره 4 - ( 10-1398 )                   جلد 10 شماره 4 صفحات 104-89 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


بخش تحقیقات زراعی باغی، مرکزتحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی قم، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران
چکیده:   (1786 مشاهده)
به‌منظور بررسی تأثیر تغذیه بر تحمل نسبی نهال­‌های زیتون  (.Olea europea Lبه شوری، یک آزمایش گلدانی، به‌صورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار، در پاییز 1392 انجام شد. نهال‌های یک­ساله دو رقم زیتون (Conservolea and Frontoio) در گلدان‌­های پلاستیکی 10 لیتری محتوی ماسه و پرلیت با نسبت 1:1 کشت شده و با محلول­‌های غذایی حاوی سطوح مختلف کلرید سدیم (صفر، 40، 80 و 120 میلی­‌مولار) و روی (صفر، 1 و 5 میکرومولار از منبع سولفات روی) تیمار شدند. نتایج نشان داد که شوری سبب کاهش وزن خشک برگ، ریشه، ارتفاع نهال، تعداد برگ، نسبت K/Na ریشه و برگ و کسر مولی کلسیم در ریشه و برگ هر دو رقم شد. با افزایش روی تا سطح 5 میکرومولار، تمام ویژگی­‌های رشدی در هر دو رقم افزایش معنی­‌داری داشتند. همین روند برای پتاسیم برگ و نسبت K/Na ریشه و برگ مشاهده شد. برهم­کنش روی­×رقم و شوری×رقم، تنها برای وزن خشک ریشه معنی­‌دار شد. رقم فرانتویو دارای بیشترین وزن خشک ریشه در تمامی سطوح شوری بود. مصرف روی، اثر مثبت و معنی‌داری بر وزن خشک ریشه و برگ داشت. برهم­کنش روی­×شوری و روی­×رقم بر وزن خشک برگ معنی­‌دار نشد. رقم فرانتویو با داشتن بیشترین وزن خشک ریشه و برگ و نیز سایر ویژگی­‌های مورد بررسی، رقم متحمل­‌تری نسبت به شوری بود. ­مصرف روی توانست علاوه ‌بر افزایش شاخص‌های رشد، سبب افزایش جذب پتاسیم، نسبت K/Na و کسر مولی کلسیم شود. همین امر باعث بهبود شرایط تغذیه‌­ای و در نتیجه افزایش ماده خشک برگ و ریشه شده است. کسر مولی کلسیم شاخص بهتری در مقایسه با K/Na برای تعیین تحمل به شوری نهال­‌های زیتون است.
متن کامل [PDF 709 kb]   (673 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1393/8/20 | پذیرش: 1394/4/24 | انتشار: 1398/10/21

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روابط خاک و گیاه - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق