بخش تحقیقات زراعی باغی، مرکزتحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی قم، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران
چکیده: (2157 مشاهده)
بهمنظور بررسی تأثیر تغذیه بر تحمل نسبی نهالهای زیتون (.Olea europea L) به شوری، یک آزمایش گلدانی، بهصورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار، در پاییز 1392 انجام شد. نهالهای یکساله دو رقم زیتون (Conservolea and Frontoio) در گلدانهای پلاستیکی 10 لیتری محتوی ماسه و پرلیت با نسبت 1:1 کشت شده و با محلولهای غذایی حاوی سطوح مختلف کلرید سدیم (صفر، 40، 80 و 120 میلیمولار) و روی (صفر، 1 و 5 میکرومولار از منبع سولفات روی) تیمار شدند. نتایج نشان داد که شوری سبب کاهش وزن خشک برگ، ریشه، ارتفاع نهال، تعداد برگ، نسبت K/Na ریشه و برگ و کسر مولی کلسیم در ریشه و برگ هر دو رقم شد. با افزایش روی تا سطح 5 میکرومولار، تمام ویژگیهای رشدی در هر دو رقم افزایش معنیداری داشتند. همین روند برای پتاسیم برگ و نسبت K/Na ریشه و برگ مشاهده شد. برهمکنش روی×رقم و شوری×رقم، تنها برای وزن خشک ریشه معنیدار شد. رقم فرانتویو دارای بیشترین وزن خشک ریشه در تمامی سطوح شوری بود. مصرف روی، اثر مثبت و معنیداری بر وزن خشک ریشه و برگ داشت. برهمکنش روی×شوری و روی×رقم بر وزن خشک برگ معنیدار نشد. رقم فرانتویو با داشتن بیشترین وزن خشک ریشه و برگ و نیز سایر ویژگیهای مورد بررسی، رقم متحملتری نسبت به شوری بود. مصرف روی توانست علاوه بر افزایش شاخصهای رشد، سبب افزایش جذب پتاسیم، نسبت K/Na و کسر مولی کلسیم شود. همین امر باعث بهبود شرایط تغذیهای و در نتیجه افزایش ماده خشک برگ و ریشه شده است. کسر مولی کلسیم شاخص بهتری در مقایسه با K/Na برای تعیین تحمل به شوری نهالهای زیتون است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1393/8/20 | پذیرش: 1394/4/24 | انتشار: 1398/10/21