دوره 5، شماره 4 - ( 12-1393 )                   جلد 5 شماره 4 صفحات 14-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

. بخش مهندسی مکانیک ماشین‌های کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان

در این پژوهش، امکان استفاده از الیاف خرما به‌عنوان بستر کشت و جایگزینی برای کوکوپیت مورد بررسی قرار گرفت. در ابتدا قابلیت جذب، نگهداشت و نرخ از دست دادن تمامی رطوبت در الیاف خرما، کوکوپیت، پیت ماس، پرلیت و خاک مقایسه شد و سپس با استفاده از طرح آماری بلوک‌های کامل تصادفی در دو بازه 3 و 5 روز، قابلیت نگهداری رطوبت در گروه ترکیبی الیاف خرما- پیت ماس- پرلیت با گروه ترکیبی کوکوپیت- پیت ماس- پرلیت در 11 تیمار و در سه تکرار بررسی گردید. برای یافتن بهترین تیمار در هر گروه، از روش پاسخ سطح و تابع مطلوبیت استفاده و در نهایت تیمارهای بهینه شده از لحاظ قابلیت حفظ رطوبت با تیمارهای به‌کار رفته در دیگر پژوهش‌ها با استفاده از یک طرح آماری مقایسه شدند. نتایج نشان داد که پتانسیل جذب و نرخ از دست دادن رطوبت به‌ترتیب در کوکوپیت، پیت ماس، الیاف خرما، پرلیت و خاک کاهش می‌یابد. بیشترین میزان نگهداری رطوبت در گروه الیاف خرما- پیت ماس- پرلیت با ترکیب 65-20-15 درصد در مدت 3 روز و 75-10-15 درصد در مدت 5 روز و در گروه کوکوپیت- پیت ماس- پرلیت با ترکیب 75-20-5 درصد تا مدت 5 روز اتفاق افتاد.

دریافت: 1393/12/12 | پذیرش: 1393/12/12 | انتشار: 1393/12/12