دوره 5، شماره 4 - ( 12-1393 )                   جلد 5 شماره 4 صفحات 239-229 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

افزایش غلظت دی‌اکسید کربن اتمسفری اثر مستقیمی بر فعالیت‌های گیاهی دارد. آزمایشی به‌منظور بررسی اثر افزایش غلظت دی‏اکسید کربن هوا از ۳8۰ به ۷0۰ و 1050 میلی‌گرم در لیتر بر برخی ویژگی‌های بیوشیمیایی و فیزیولوژیک گل زلف عروس (Amaranthus tricolor L.) تحت سه تیمار شوری (صفر، 150 و 300 میلی‌مولار) در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. نتایج نشان داد که برهمکنش شوری و دی‌اکسید ‌کربن در صفاتی مثل وزن خشک کل، نشت الکترولیت، محتوای رطوبت نسبی و میزان جذب یون سدیم از نظر آماری در سطح احتمال 1% معنی‌دار بود، ولی برهمکنش این دو تیمار در صفاتی مثل غلظت پرولین و کربوهیدرات کل تفاوت معنی‌داری از نظر آماری در سطح احتمال 1% نشان نداد. بیشترین محتوای رطوبت نسبی در غلظت 700 میلی‌گرم در لیتر دی‌اکسید ‌کربن، زمانی که گیاهان تنها با آب مقطر (بدون تنش شوری) آبیاری شدند، مشاهده شد. اعمال تیمارهای 700 و 1050 میلی-گرم در لیتر دی‌اکسید ‌کربن در بیشترین سطح نمک، درصد نشت الکترولیت را به‌ترتیب به میزان 26 و 19 درصد نسبت به میانگین شاهد دی‌اکسید ‌کربن کاهش داد.

دریافت: 1393/12/12 | پذیرش: 1393/12/12 | انتشار: 1393/12/12