گروه باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده: (6142 مشاهده)
برگ استویا (Stevia rebaudiana Bertoni) شیرینکنندهای قوی، طبیعی و بیکالری است که در صنایع غذایی و نوشیدنی بهجای شکر کاربرد دارد. در روزهای کوتاهتر از 13 ساعت، استویا به گل رفته و ماده شیرین برگهایش کاهش مییابد و در دماهای کم، گیاه خزان
میکند. برگهای شیرین استویا را میتوان با تنظیم طول مدت روشنایی و دما در تمام طول سال در گلخانه تولید نمود. این پژوهش بهصورت آزمایشی فاکتوریل، با 2 فاکتور در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. تیمارها شامل 3 دوره روشنایی (روزهای طبیعی کوتاه زمستان، شبشکنی با یک و نیم ساعت روشنایی در نیمه شب و روز بلند) و 3 سطح ورمیکمپوست (صفر ، 10 و 20 درصد حجمی) به عنوان بستر کشت بودند. بر اساس نتایج بهدست آمده، گلدهی فقط در گیاهان شاهد نگهداری شده در روزهای کوتاه طبیعی زمستان، مشاهده شد. بیشترین میزان عملکرد برگ در تیمار ورمیکمپوست 20% به همراه تیمار شبشکنی اندازهگیری شد. در همین تیمار، بیشترین میزان کلروفیل a، کلروفیل کل و کاروتنوئید حاصل شد. در حالی که در این تیمار، میزان کلروفیل b کاهش یافت. بنابراین، در این آزمایش، با افزایش طول روز یا شبشکنی، گیاهان استویا در فاز رویشی نگهداشته شدند و افزودن ورمیکمپوست در سطح 20% به محیط کشت، رشد بهتر گیاهان و افزایش عملکرد برگ را سبب شد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1394/3/25 | پذیرش: 1394/3/25 | انتشار: 1394/3/25