دوره 6، شماره 1 - ( 3-1394 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 75-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
این مطالعه جهت بررسی اثر دو گونه قارچ مایکوریزای آربوسکولار (Glomus mosseae و G. intraradices) بر رشد نهال‌های جوان دو رقم زیتون (کرونایکی و والانولیا) انجام شد. بدین‌منظور، قلمه‌های تازه ریشه‌دار شده زیتون مایه‌کوبی شده و پس از کشت در گلدان در گلخانه قرار گرفتند. هجده ماه پس از مایه‌کوبی، بعضی از صفات ریخت‌شناختی، فیزیکی و بیوشیمیایی بررسی شدند. نتایج نشان داد که نهال‌های مایه‌کوبی شده با هر دو گونه قارچ مایکوریزا دارای ارتفاع بیشتر، شاخه‌های بیشتر، ساقه‌های قطورتر، میان‌گره‌های طویل‌تر و برگ‌های بیشتر نسبت به نهال‌های شاهد بودند. همچنین، در آن‌ها وزن تر و خشک ساقه از شاهد بیشتر اما وزن تر و خشک ریشه کمتر بود. مایه‌کوبی با قارچ‌های مایکوریزا میزان کلروفیل کل، کاروتنوئید و فنل برگ را به طور معنی‌داری افزایش داد. اما بر میزان عناصر آهن و فسفر اثر معنی‌داری نداشت. در تمام صفات اندازه‌گیری شده، بین دو گونه قارچ اختلاف معنی‌داری مشاهده نشد. درصد کلونیزاسیون ریشه در هر دو گونه قارچ مایکوریزا از شاهد بیشتر بود.
واژه‌های کلیدی: کرونایکی، والانولیا، کلروفیل، فنل
دریافت: 1394/3/25 | پذیرش: 1394/3/25 | انتشار: 1394/3/25