دوره 6، شماره 1 - ( 3-1394 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 85-77 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
کشت‌های گلخانه‌ای بدون خاک در ایران، همانند بسیاری از کشورهای جهان، در حال توسعه است. پژوهش حاضر به‌منظور ارزیابی امکان استفاده از خاک‌اره درشت و تأثیر افزودن بنتونیت و پامیس به آن بر رشد رویشی فلفل دلمه‌ای قرمز رقم Inspratian انجام گردید. آزمایش به‌صورت طرح بلوک‌های کامل تصادفی با هشت تیمار و چهار تکرار در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. بسترها با نسبت‌های مختلف حجمی شامل: خاک‌اره 100%، خاک‌اره+ پامیس به نسبت‌های 5، 10 و 15 درصد، خاک‌اره+ بنتونیت به نسبت‌های 5، 10 و 15 درصد و یک بستر رایج (پیت80%+ پرلیت20%) بودند. نتایج نشان داد که پس از پیت، در بیشتر موارد، گیاهان کاشته شده در بستر خاک‌اره به همراه پامیس نسبت به تیمارهای خاک‌اره خالص و خاک‌اره به‌همراه بنتونیت دارای رشد رویشی بهتری بودند. برای نمونه، بیشترین وزن تر و خشک اندام هوایی و وزن خشک ریشه مربوط به تیمار خاک‌اره 85%+ پامیس 15% بود. نتایج همچنین نشان داد که پس از پیت، بیشترین میزان کلروفیل مربوط به تیمارهای خاک‌اره 95%+ پامیس 5% و خاک‌اره 90%+ بنتونیت 10% بود و کمترین میزان کلروفیل مربوط به تیمار خاک‌اره خالص بود. زودترین گل‏دهی، میوه‌دهی و رنگ‌اندازی پس از بستر پیت در تیمار خاک‌اره به همراه پامیس 15% بود که با تیمارهای خاک‌اره به همراه پامیس 5 و 10 درصد تفاوت معنی‌داری نداشت.
دریافت: 1394/3/25 | پذیرش: 1394/3/25 | انتشار: 1394/3/25