دوره 6، شماره 1 - ( 3-1394 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 110-99 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد
به‌منظور بررسی تأثیر ترکیب کودهای بیولوژیک و شیمیایی بر ماده خشک، جذب و کارایی مصرف نیتروژن، فسفر و روی گیاه شنبلیله، آزمایشی در گلخانه پژوهشی دانشگاه شهرکرد در قالب طرح پایه بلوک‎های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. هشت تیمار آزمایشی شامل شاهد (عدم مصرف کود)، اوره، اوره+ سولفات روی، اوره+ ازتوباکتر، اوره+ میکوریزا، اوره+ سولفات روی+ ازتوباکتر، اوره+ سولفات روی+ میکوریزا و اوره+ سولفات روی+ میکوریزا+ ازتوباکتر مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین تیمارهای مختلف کودی از نظر جذب و کارایی مصرف نیتروژن، فسفر و روی، اختلاف معنی‌داری وجود داشت (05/0 P≤). بیشترین کارایی زراعی نیتروژن، فسفر و روی (به ترتیب با میانگین 60، 96 و 198 گرم بر گرم) در تیمار اوره+ سولفات روی+ ازتوباکتر حاصل شد. تیمار اوره+ میکوریزا دارای بیشترین کارایی جذب فسفر (7/18 درصد) بود و اختلاف آن با سایر تیمارها، بجز تیمار اوره+ سولفات روی، معنی‌دار بود (05/0 P≤). بیشرین کارایی فیزیولوژیک روی در تیمار اوره+ سولفات روی به‎دست آمد که اختلاف معنی‌داری با تیمارهای اوره+ سولفات روی+ ازتوباکتر و کاربرد توأم دو منبع بیولوژیک نداشت. بیشترین ماده خشک (292 گرم در متر مربع) نیز در تیمار اوره+ سولفات روی+ ازتوباکتر به‎دست آمد. به‌طور کلی، استفاده از کودهای بیولوژیک، به‎ویژه ازتوباکتر، همراه با کود اوره و سولفات روی نه تنها در افزایش ماده خشک ﻣﺅثر است، بلکه با افزایش کارایی کودهای شیمیایی می‎تواند بهره‎وری کشت گلخانه‌ای شنبلیله را افزایش دهد.
متن کامل [PDF 280 kb]   (1955 دریافت)
دریافت: 1394/3/25 | پذیرش: 1394/3/25 | انتشار: 1394/3/25