دوره 6، شماره 1 - ( 3-1394 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 145-135 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه باغبانی، دانشگاه زابل
به‌منظور مطالعه فعالیت برخی آنزیم‌های ضد‌اکسنده و تجمع اسمولیت‌های سازگار تحت تأثیر غلظت‌های مختلف تنش اکسیداتیو ناشی از کروم (Cr3+) سه ظرفیتی (صفر، 5، 10، 15 و 20 میلی‌گرم در کیلوگرم خاک) توأم با سطوح مختلف کود دامی (صفر، 10 و 20 تن در هکتار) در گیاه ریحان سبز، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با چهار تکرار در سال 1391 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه زابل انجام گرفت. بر اساس نتایج، با افزایش سطح کروم از صفر تا 20 میلی‌گرم بر کیلوگرم، در تیمار 20 تن در هکتار کود دامی در مقایسه با عدم کود، فعالیت آنزیم‌های کاتالاز (CAT)، آسکوربات پراکسیداز (APX)، گلوتاتیون پراکسیداز (GPX) برگ به ترتیب از 008/0، 537/0 و 081/0 به 006/0، 305/0 و 071/0 میکرومول پراکسید هیدروژن در یک میلی‌گرم پروتئین کاهش یافت که می‌تواند ناشی از بهبود فعالیت‌های فیزیولوژیک انجام شده توسط گیاه در حضور ترکیبات آلی باشد. به‌نظر می‌رسد که مقادیر مختلف کود دامی استفاده شده، از طریق فراهمی عناصر غذایی کم‌نیاز و پرنیاز، بخصوص نیتروژن، در شرایط وجود مقادیر متفاوتی از فلز سنگین کروم در محیط رشد، منجر به افزایش محتوای پرولین و هیدرات‌های کربن برگ گردید. سنجش ضرایب همبستگی مبین رابطه مثبت و معنی‌دار میان اکثر صفات فیزیولوژیک بوده، و بزرگترین ضریب همبستگی (84/0) بین پرولین و هیدرات‌های کربن محلول به‌دست آمد. به‌نظر می‌رسد ترکیبات آلی نظیر کود دامی دارای پتانسیل قابل توجهی در کاهش آثار سوء فلز کروم و بهبود شاخص‌های فیزیولوژیک گیاه ریحان تحت این شرایط بوده است.
دریافت: 1394/3/25 | پذیرش: 1394/3/25 | انتشار: 1394/3/25