دوره 6، شماره 1 - ( 3-1394 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 156-147 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند
به‌منظور بررسی اثر تلفیق پرایمینگ بذر و تیمارهای کود بیولوژیک بر رشد و جذب فسفر و پتاسیم گیاه دارویی سیاهدانه، آزمایشی در قالب طرح فاکتوریل بر پایه بلوک‌های کامل تصادفی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل پرایمینگ (بدون پرایمینگ و اُسموپرایمینگ با محلول 50 میلی‏مولار نمک دی‌هیدروژن فسفات پتاسیم) و کود بیولوژیک در چهار سطح (عدم اعمال کود، اعمال سویه‌های 168 و 187 باکتری سودوموناس و اعمال همزمان این دو سویه) بودند. نمونه‌برداری خاک از روستای بیدخت بیرجند صورت گرفت و از الک 3 تا 4 میلی‌متری عبور داده شد و به گلدان‌های سه کیلویی منتقل گردید (pH= 7.8, ECe= 1 dS/m). آبیاری گلدان‌ها با توزین روزانه بر اساس رطوبت ظرفیت زراعی صورت گرفت. نتایج نشان داد که کاربرد کود بیولوژیک، صرف‌نظر از سویه آن، موجب افزایش وزن تر و خشک بوته در هفته‌های چهارم و ششم پس از کشت، ارتفاع بوته در هفته چهارم و افزایش معنی‌دار جذب فسفر و پتاسیم گردید. پرایمینگ بذر موجب افزایش معنی‌دار وزن تر و خشک بوته در هفته ششم و جذب فسفر و پتاسیم گردید. پرایمینگ موجب بهبود اثر افزایشی کود بیولوژیک بر وزن خشک و تر بوته تنها در تیمار باکتری سودوموناس 187 در هفته ششم شد؛ اما موجب افزایش معنی‌دار جذب عناصر فسفر و پتاسیم نسبت به اعمال باکتری بدون پرایمینگ بذر گردید. در بین تیمارهای بیولوژیک، اعمال همزمان سویه‌های 168 و 187 باکتری سودوموناس بیشترین وزن تر و خشک بوته در هفته چهارم (به‌ترتیب 12/0 و 031/0) نسبت به شاهد (10/0 و 013/0) گردید. اعمال سودوموناس 187 همراه با پرایمینگ، بیشترین وزن خشک و تر بوته را در هفته ششم به‌دنبال داشت. اعمال تیمار سودوموناس 168 به همراه پرایمینگ بذر موجب بیشترین جذب پتاسیم شد و تلفیق اعمال هر دو باکتری و پرایمینگ موجب بیشترین جذب فسفر گردید. بنابراین، می‌توان نتیجه گرفت که اعمال پرایمینگ بذر به‌همراه کود بیولوژیک می‌تواند موجب افزایش اثر بهبود‌دهندگی هر کدام از این تیمارها به‌تنهایی شود.
دریافت: 1394/3/27 | پذیرش: 1394/3/27 | انتشار: 1394/3/27