آهن یکی از عناصر ضروری برای رشد گیاه میباشد که در بسیاری از فرایندهای گیاه از جمله فعال کردن آنزیمهای دخیل در انتقال الکترون فتوسنتزی و میتوکندری نقش دارد. در این آزمایش به منظور بررسی و مقایسه اثر منابع مختلف آهن بر عملکرد و خصوصیات فیزیولوژیکی دو رقم کاهو در سیستم هیدروپونیک (لایه نازک محلول غذایی NFT) آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی اجرا شد. فاکتورها شامل ارقام کاهو (شامل کاهوی برگی گاردسکو و پیچ گاردسکو) و منابع مختلف آهن (شامل سولفات آهن، Fe-EDDHA و کلات آهن نانو با غلظت آهن یکسان 20 میکرو مولا)ر بود. نتایج نشان داد که در بین منابع آهن استفاده شده بهترین عملکرد و پارامترهای فیزیولوژیکی (حداکثر عملکرد کوانتومی واکنش فتوشیمیایی فتوسیستم II (Fv/Fm) و شاخص کارآیی فتوسنتزی (PI)، قندهای محلول کل، پرولین، کلروفیل a، b، کل و کارتنوئیدها) مربوط به تیمار Fe-EDDHA و کاهوی برگی رقم گاردسکو بود، اما بیشترین میزان جذب عناصر غذایی (آهن، مس، منگنز، نیتروژن و فسفر) به تیمار Fe-EDDHA و کاهوی پیچ رقم گاردسکو تعلق داشت. با توجه به نتایج فوق، کاربرد کلات Fe-EDDHA به عنوان منبع مناسب آهن در کشت هیدروپونیک ارقام کاهوی فوق در سیستم بسته NFT توصیه میشود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |