دوره 8، شماره 1 - ( 2-1396 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 55-35 | برگشت به فهرست نسخه ها

دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان

به‌منظور تعیین بهترین منابع آهن برای گیاه فلفل دلمه­ ای در شرایط قلیایی و غیر قلیایی، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه فاکتور نوع کود آهن در سه سطح (شاهد (بدون آهن)، نانو کلات آهن و Fe-EDDHA) و بیکربنات سدیم در دو سطح (صفر و 10 میلی­ مولار) و رقم (بنانزا و گریفاتون) در سه تکرار اجرا شد. گیاهان پس از 45 روز رشد در محیط کشت بدون خاک به مدت 2 ماه تحت تیمار بیکربنات سدیم قرار گرفتند. نتایج نشان داد بیشترین کاهش ویژگی­های رویشی (وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه)، زایشی (تعداد میوه، طول میوه، وزن میوه، قطر میوه) و اکو­فیزیولوژیکی (Fv/Fm ،  PIو RWC) مربوط به تیمار شاهد بود. در رابطه با رنگیزه­ های گیاهی، با افزایش غلظت بیکربنات سدیم کمترین میزان کلروفیل a، b و کارتنوییدها مربوط به تیمار شاهد و بیشترین مقدار مربوط به تیمار Fe-EDDHA بود .تنش بیکربنات سدیم باعث کاهش معنی­ دار غلظت عناصر غذایی در اندام هوایی و ریشه گردید.  طبق نتایج حاصل با توجه به ویژگی­ های مختلف اندازه­ گیری شده، در غلطت 10 میلی­ مولار بیکربنات سدیم، بهترین منبع کودی کلات آهن Fe-EDDHA بود و منبع کودی کلات آهن نانو بعد از کلات آهن Fe-EDDHA قرار گرفت.

نوع مطالعه: كاربردي |
دریافت: 1394/4/9 | پذیرش: 1394/10/18 | انتشار: 1396/2/25