دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
چکیده: (7514 مشاهده)
کاهو به عنوان یک سبزی برگی دارای منافع اقتصادی قابل توجهی میباشد. با وجود اینکه امروزه تمایل زیادی به تولید این سبزی به صورت آبکشت (هیدروپونیک) وجود دارد، ولی محلولهای غذایی مختلفی برای پرورش کاهو استفاده میشود و یک محلول غذایی بهینه برای پرورش این سبزی در ایران معرفی نشده است. بنابراین، آزمایشی برای شناسایی محلول بهینه از بین محلولهای غذایی رایج برای پرورش کاهو انجام گرفت. در این آزمایش، تأثیر چهار محلول غذایی (هوگلند و آرنون NSHog، ناپ NSKnop، انگلستان NSUK و محلول دانشگاه تبریز NSUT) روی دو رقم کاهوی سیاهو (Siahoo) و کانکویستادور (Conquistador) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز بررسی و صفاتی مانند مواد جامد قابل حل (TSS)، تست پانل، درصد ماده خشک، محتوای نیتروژن، پتاسیم، فسفر و کلسیم و نیترات برگ اندازهگیری شد. نتایج آزمایش نشان داد که محلولهای غذایی مختلف تأثیر معنیداری بر غلظت عناصر و برخی صفات کیفی داشتند. بهطوری که بیشترین درصد ماده خشک و محتوای نیتروژن و پتاسیم برگ به ترتیب در محلولهای ناپ، دانشگاه تبریز و هوگلند مشاهده شد. اثر متقابل رقم و نوع محلول غذایی بر نتایج تست پانل معنیدار شد، بهطوری که محلولهای هوگلند و ناپ در رقم کانکویستادور و محلولهای انگلستان و هوگلند در رقم سیاهو حداکثر ارزش تست پانل را نشان دادند. اثر محلولهای غذایی بر سایر صفات اندازهگیری شده معنیدار نشد. به این ترتیب، به نظر میرسد که مصرف محلول غذایی هوگلند از نظر صفات کیفی کاهو ارجحیت داشته باشد. ولی لازم است که محلولهای غذایی از نظر عملکرد و جنبههای اقتصادی نیز بررسی گردند.
نوع مطالعه:
كاربردي |
دریافت: 1394/5/21 | پذیرش: 1394/5/21 | انتشار: 1394/5/21