نعناع جزو سبزیهای برگی و یکی از گیاهان دارویی مهم است که در نقاط مختلف جهان کشت میگردد. به منظور بررسی تأثیر تنش شوری بر خصوصیات مورفولوژیک گیاه نعناع سبز (Mentha spicata L.) آزمایشی در سال 1392 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در قالب طرح کاملاً تصادفی در شرایط هیدروپونیک انجام گرفت. تیمارهای شوری حاصل از کلرید سدیم دارای پنج سطح (صفر، 30، 60، 90 و 120 میلیمولار) و چهار تکرار بودند. بستر کشت از جنس کوکوپیت و پرلایت به نسبت 2 به 1 بود و از محلول غذایی کود کامل استفاده شد. تغذیه گیاهان هفتهای دوبار همراه با آب آبیاری اعمال گردید. زمانی که ارتفاع گیاهان به حدود 30 سانتیمتر رسید، تیمارهای شوری اعمال شدند و تا مرحلهی گلدهی کامل ادامه یافتند. در پایان آزمایش، صفات مورفولوژیک شامل ارتفاع گیاه، تعداد ساقه اصلی، تعداد شاخه فرعی، سطح برگ، وزن ویژه برگ، قطر ساقه، تعداد گره، طول میانگره چهارم و طول سنبله اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که شوری تأثیر معنیداری بر صفات سطح برگ، وزن تر برگ، وزن خشک برگ، ساقه، ریشه، ارتفاع بوته، تعداد ساقه فرعی، تعداد گره، طول میانگرهی چهارم و طول سنبله داشت. بیشترین سطح برگ، وزن خشک برگ، ارتفاع بوته و تعداد ساقه فرعی در تیمار شاهد، کمترین میزان سطح برگ و وزن خشک برگ در تیمار 120 میلیمولار و کمترین میزان ارتفاع بوته و تعداد ساقه فرعی در تیمارهای 90 و 120 میلیمولار مشاهده شد. شوری اثر معنیداری بر نسبت وزن تر اندام هوایی به ریشه، نسبت وزن تر برگ به ریشه، وزن ویژه برگ، تعداد ساقه اصلی و قطر ساقه نداشت. بر طبق نتایج به دست آمده، به نظر میرسد گیاه نعناع سبز حساس به شوری است و نمیتواند شوری بیشتر از 30 میلیمولار کلرید سدیم را تحمل کند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |