دوره 8، شماره 3 - ( مجله علوم و فنون کشت‌هاي گلخانه‌اي 1396 )                   جلد 8 شماره 3 صفحات 25-13 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه توسعه روستایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
چکیده:   (3517 مشاهده)
بهینه­سازی و مدیریت انرژی در کشاورزی از عوامل مهم دستیابی به توسعه پایدار است. هدف این پژوهش، ارزیابی کارایی انرژی در سطح گلخانه­های تولید خیار در منطقه­ی مرکزی استان اصفهان و تأثیر بهبود آن بر کاهش انتشار دی­اکسید کربن می­باشد. داده­های مورد نیاز از طریق پرسش­نامه و مصاحبه حضوری با 81 گلخانه­دار، با شناسایی گلخانه­داران همگن، از طریق خوشه­بندی دومرحله­ای و استفاده از نمونه­گیری انتساب متناسب طبقه­ای جمع‏آوری شد و با استفاده از روش تحلیل پوششی داده­ها، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که میانگین انرژی ورودی و خروجی گلخانه­ها به ترتیب 5/3232 و 1/166 گیگاژول در هکتار است. همچنین، نهاده­های سوخت و الکتریسیته به ترتیب با 8/74 و 2/16 درصد بیشترین سهم مصرف انرژی را به خود اختصاص می­دهند. از طرفی، میزان انتشار دی‌اکسید ‌کربن 2/74941 کیلوگرم در هکتار برآورد گردید که بر اساس الگوی مصرف انرژی در واحدهای کارای مشابه، 45% امکان کاهش این میزان انتشار وجود دارد. همچنین، نهاده­های سوخت و الکتریسیته بیشترین پتانسیل صرفه­جویی انرژی را دارا می­باشند. بنابراین، مدیریت صحیح و سیاست­گذاری مناسب در جهت تشویق کشاورزان به الگوپذیری از گلخانه­های کارا می­تواند منجر به کاهش چشمگیر مصرف انرژی و آلودگی­های زیست­محیطی ­شود.
متن کامل [PDF 218 kb]   (1639 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1394/10/13 | پذیرش: 1395/5/21 | انتشار: 1396/9/12

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.