دوره 7، شماره 3 - ( مجله علوم و فنون کشت‌هاي گلخانه‌اي 1395 )                   جلد 7 شماره 3 صفحات 203-193 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه خاک‌شناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد
چکیده:   (4172 مشاهده)

پوسیدگی انتهای گُلگاه یکی از ناهنجاری­های فیزیولوژیک مرتبط با کمبود کلسیم در میوه است که منجر به کاهش عملکرد و کیفیت میوه فلفل دلمه می­شود. بروز این عارضه در گلخانه­های تولید فلفل دلمه در شهرستان شهرضا همه ساله خسارت زیادی را به پرورش دهندگان این محصول وارد می­کند. این پژوهش به­منظور بررسی تأثیر محلول­پاشی منابع و مقادیر مختلف کلسیم بر غلظت عناصر غذایی و پوسیدگی انتهای گلگاه میوه فلفل دلمه در سال 1392 در یک گلخانه در شهرستان شهرضا انجام شد. این آزمایش به­صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه عامل نوع کود کلسیم، غلظت کلسیم و رقم فلفل دلمه و در سه تکرار انجام شد. نوع کود کلسیم شامل کلرید کلسیم (CaCl2.2H2O) و نانوکلات کلسیم بود که هر کدام در سه غلظت کلسیم صفر (محلول­پاشی با آب مقطر)، 9/0 و 8/1 گرم بر لیتر محلول­پاشی شدند. عامل نوع رقم نیز شامل اینسپریشن (قرمز)، آرنکیا (نارنجی) و تورنتو (زرد) بود. نتایج نشان داد که محلول­پاشی کلرید کلسیم منجر به کاهش معنی­دار پوسیدگی انتهای گلگاه میوه فلفل دلمه در مقایسه با تیمار شاهد شد. در این تیمار، ظهور پوسیدگی انتهای گلگاه میوه 3/30 تا 9/44 درصد در مقایسه با 5/65 درصد تیمار شاهد بود. همچنین، شدت پوسیدگی انتهای گلگاه میوه 3/1 تا 6/1 در مقایسه با 1/2 تیمار شاهد بود. دلیل این مسئله افزایش غلظت کلسیم و کاهش نسبت­های N/Ca، K/Ca و Mg/Ca در میوه بود. در حالی که محلول­پاشی کلسیم به شکل نانوکلات کلسیم بر ظهور و شدت این عارضه بی­تأثیر بود. بر اساس نتایج این پژوهش، محلول­پاشی مستقیم میوه­­ها با کلسیم (غلظت 8/1 گرم بر لیتر) از منبع کلرید کلسیم به منظور کاهش پوسیدگی انتهای گلگاه میوه فلفل دلمه در شرایط مشابه این تحقیق قابل توصیه است.

متن کامل [PDF 301 kb]   (5446 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي |
دریافت: 1395/9/15 | پذیرش: 1395/9/15 | انتشار: 1395/9/15

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روابط خاک و گیاه - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق