گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان، رفسنجان، ایران
چکیده: (2279 مشاهده)
بهمنظور بررسی اثر نوع محلول غذایی (مورگان، دو برابر مورگان، نیم مورگان، هوگلند، نیم هوگلند) بر برخی ویژگیهای فیزیولوژیک و مورفولوژیک گیاه تــوتفرنگــی رقم پاروس در کشت هیدروپونیک (75 درصد پرلیت + 25 درصد کوکوپیت) آزمایشی بهصورت طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در محیط گلخانه انجام شد. نتایج نشان دادند که نوع محلول غذایی آثار متفاوتی بر ویژگیهای رشدی بوته و کیفیت میوه تــوتفرنگــی داشت، بهگونهای که بیشترین تعداد برگ در بوته (7/16 عدد)، ارتفاع اندام هوایی (28/62 سانتیمتر)، وزن تازه (11/7 گرم) و خشک (2/66 گرم) در بوته اندام هوایی مربوط به تیمار نیم هوگلند بود. ولی بیشترین وزن تازه (15/15 گرم) و خشک (1/4 گرم) در بوته ریشه بهترتیب در تیمارهای دو برابر مورگان و مورگان مشاهده شدند. میوه گیاهان تیمار شده با محلول غذایی مورگان بیشترین میزان ویتامین ث (83/4 میلیگرم در 100 میلیلیتر عصاره) و مواد جامد محلول (5/7 درصد) را دارا بودند، و تیمار نیم مورگان بیشترین میزان اسیدیته قابل تیتراسیون (0/17 درصد) را ایجاد کرد. محلولهای غذایی بر قطر طوقه، pH، سفتی و رنگ میوه اثر معنیدار نداشتند. بنابراین تیمار نیم هوگلند برای دوره رویشی پیشنهاد میشود زیرا از طرفی سبب بهبود شرایط رشدی میشود و علاوه بر این، آب و مواد غذایی کمتری استفاده میشود. اما با تیمارهای مورگان و نیم مورگان میوههایی با کیفیت بیشتر بهدست آمد. از آنجا که با محلول غذایی مورگان، میزان ویتامین ث (بهعنوان یک آنتیاکسیدان قوی) و مواد جامد محلول (بهعنوان عامل ایجاد طعم) بیشتری تولید شدند، این محلول غذایی برای دوره زایشی پیشنهاد میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
فراهمي آب و عناصر غذایی خاك براي گياه دریافت: 1400/3/20 | پذیرش: 1400/6/10 | انتشار: 1400/6/10