بخش زراعی-باغی، مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران
چکیده: (1283 مشاهده)
یک پژوهش گلخانهای در مرکز تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گرگان در پاییز-زمستان 1400 برای بررسی اثر سه محلول غذایی مختلف بر عملکرد و پارامترهای رشدی دو رقم کاهو در شرایط کشت هیدروپونیک با بستر جامد انجام شد. دو رقم مورد استفاده شامل دو رقم کاهوی معمولی محلی (Var1 و Var2) بودند. سه تیمار محلول غذایی از نظر غلظت سه عنصر نیتروژن (N)، پتاسیم (K) و کلسیم (Ca) تفاوت داشتند. محلول غذایی شاهد شامل 180 میلیگرم بر لیتر نیتروژن، 210 میلیگرم بر لیتر پتاسیم و 190 میلیگرم بر لیتر کلسیم بود. مقادیر غلظت این سه عنصر در محلول غذایی N2 بهترتیب 140، 150 و 140 میلیگرم بر لیتر و در محلول غذایی N3 بهترتیب 220، 270 و 220 میلیگرم بر لیتر بود. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در 3 تکرار با دو فاکتور نوع رقم (دو رقم Var1 و Var2) و محلول غذایی (در سه سطح شاهد، N2 و N3) انجام شد. بر اساس نتایج، دو رقم تفاوت معنیداری از نظر وزن خشک و وزن تازه نداشتند اما دو رقم در سایر صفات مورفولوژیک با هم تفاوت داشتند. در بین تیمارهای غذایی، محلول N3 وزن تازه بیشتری نسبت به سایر تیمارها (17/1 درصد بیشتر نسبت به تیمار N2 و 12/5 درصد بیشتر نسبت به شاهد) تولید کرد. کاربرد محلول غذایی N3 همچنین موجب افزایش صفات وزن خشک برگ (17/6 و 7/5 درصد)، تعداد برگ (12/7 و 17/0 درصد)، عرض برگ (9/1 و 1/5 درصد)، طول برگ (4/8 و 1/5- درصد (بدون تفاوت معنیدار))، وزن تازه ریشه (85/4 و 58/9 درصد)، و حجم ریشه (264/7 و 186/5 درصد) بهترتیب نسبت به محلول N2 و شاهد شده است. بنابراین محلول غذایی N3 با افزایش رشد اندام هوایی و ریشه گیاه میتواند برای تولید کاهو در کشت هیدروپونیک برای دستیابی به عملکرد بیشینه محصول مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
فراهمي آب و عناصر غذایی خاك براي گياه دریافت: 1401/4/28 | پذیرش: 1401/9/10 | انتشار: 1401/9/10