چکیده
در یک تحقیق گلخانهای به روش آبکشت، واکنش ارقام آفتابگردان (هایسان 125، ایروفلور و بلیزر) در سطوح مختلف شوری (صفر، 60 و 120 میلیمولار کلرید سدیم) و آهن (5، 50 و 100 میلیمولار) در محلول غذایی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار بررسی شد. نتایج نشان داد که در اثر شوری ارتفاع، سطح برگ، وزن خشک اندام هوایی و ریشه، نسبت وزن خشک اندام هوایی به ریشه، غلظت پتاسیم و نسبت غلظت پتاسیم به سدیم کاهش و غلظت سدیم در گیاه افزایش یافت. با افزایش سطح آهن محلول غذایی از 5 به 50 میلیمولار ارتفاع، سطح برگ، وزن خشک اندام هوایی و نسبت وزن خشک اندام هوایی به ریشه بهطور معنیداری افزایش یافت. ولیکن با افزایش بیشتر غلظت آهن از 50 به 100 میلیمولار تغییر معنیداری در مقادیر مربوط به این صفات مشاهده نشد. برهمکنش سطوح آهن و رقم بر وزن خشک ریشه و غلظت پتاسیم در برگ معنیدار بود. رقم بلیزر کمترین و رقم هایسان 125 بیشترین واکنش را نسبت به افزایش سطح آهن در محلول غذایی از نظر تولید ماده خشک ریشه نشان دادند. با این حال، با افزایش سطح آهن در محلول غذایی، اختلاف ارقام از این نظر کاهش یافت. از نظر غلظت پتاسیم در برگها فقط رقم بلیزر نسبت به افزایش سطح آهن پاسخ مثبت نشان داد. برهمکنش اثرات سهگانه شوری، آهن و رقم بر غلظت آهن در گیاه معنیدار شد. با توجه به نتایج بهدست آمده، افزایش غلظت آهن در محلول غذایی موجب بهبود رشد ارقام آفتابگردان شد؛ ولی بر تعدیل اثرهای شوری تأثیر معنیداری نداشت.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |