دوره 3، شماره 3 - ( مجله علوم و فنون کشت‌هاي گلخانه‌اي 1391 )                   جلد 3 شماره 3 صفحات 102-93 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (11731 مشاهده)
گونه‌های مختلف مگس مینوز برگ سبزی، از جمله مهمترین آفات سبزی‌های گلخانه‌ای و فضای باز، به ویژه خیار و گوجه‏فرنگی، محسوب می‌شوند. کاهش مصرف حشره‌کش‌های شیمیایی به منظور به حداقل رساندن باقیمانده سموم روی این محصولات، یکی از ملزومات اساسی در امنیت غذایی به حساب می‌آید. کاربرد تله‌های زرد رنگ چسبناک از جمله روش‌هایی است که در مورد بسیاری از آفات به خوبی به کار رفته و می‌تواند برای کاهش جمعیت مگس مینوز برگ سبزی نیز مورد استفاده قرار گیرد. به این منظور و با هدف تعیین روش کاربرد آنها از نظر ارتفاع و فواصل نصب، این تحقیق به انجام رسید. برای تعیین مناسب‌ترین ارتفاع در مرحله اول، در قالب یک طرح بلوک‌های کامل تصادفی، سه ارتفاع مختلف 170، 120 و 50 سانتی‏متر از سطح زمین به عنوان سه تیمار با 5 تکرار در مراحل اولیه رشد بوته‏ها (5-6 برگی با ارتفاع کمتر از cm 50) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که تله‏های موجود در ارتفاع cm 50 بیشترین تعداد حشره را جذب نموده و ضمن قرار داشتن در یک گروه آماری با تله‌های در ارتفاع cm 120، با تیمار cm 170 تفاوت آماری معنی‌دار دارند. در مرحله دوم، که در اوج جمعیت آفت انجام شد و بوته‌ها در ارتفاع نهایی خود بودند (cm 160)، تله‌های موجود در ارتفاع cm 170 در هر دو روز شمارش و نیز مجموع، بیشترین تعداد افراد بالغ مگس مینوز را به خود جلب نمودند. برای تعیین مناسب‌ترین فاصله، تله‌های زرد رنگ با قرار گرفتن در ارتفاع cm 170 از سطح زمین در فواصل مختلف 1، 2 و 3 متر از یکدیگر به همراه شاهد (بدون نصب تله) به عنوان 4 تیمار مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تیمار فاصله یک متر دارای بهترین کارایی بوده و ضمن قرار گرفتن در یک گروه با تیمار فاصله دو متر، با سایر تیمارها تفاوت آماری معنی‌دار دارد.
واژه‌های کلیدی: آفت، سبزی های گلخانه ای، خیار
متن کامل [PDF 139 kb]   (4392 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1391/9/3 | پذیرش: 1395/11/26 | انتشار: 1395/11/26

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روابط خاک و گیاه - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق