جستجو در مقالات منتشر شده


۸ نتیجه برای سوری

طاهره قمری حبشی، محمد کاظم سوری، بهزاد آزادگان، مصطفی عرب،
دوره ۶، شماره ۴ - ( مجله علوم و فنون کشت‌هاي گلخانه‌اي ۱۳۹۴ )
چکیده

به منظور بررسی تأثیر مقادیر و منابع مختلف کودهای فسفره بر خصوصیات کمی و کیفی دو رقم گل شببو، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با هشت تیمار و چهار تکرار به صورت گلدانی و تحت شرایط گلخانه­ای اجرا شد. در این تحقیق، تیمارها شامل کود سوپرفسفات تریپل به دو صورت گرانوله و مایع هر کدام در سه سطح (۵۰، ۱۰۰ و ۲۰۰ میلیگرم بر کیلوگرم خاک) و کود زیستی بارور۲ همراه با شاهد (بدون کاربرد کود) بودند. نتایج این آزمایش نشان داد که به ترتیب مصرف مقادیر ۲۰۰ میلیگرم فسفر بر کیلوگرم خاک از کود فسفاته به‏صورت مایع، گرانوله و کود زیستی فسفاته باعث افزایش معنیدار صفات مورد اندازهگیری (صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک) نسبت به شاهد شد. بیشترین میزان کلروفیل a و b در هر دو رقم گل شب­بو به ترتیب در تیمارهای سطح سوم کود مایع و سطح سوم کود گرانوله مشاهده شد. بیشترین درصد فسفر در گیاه در تیمارهای سطح سوم کود مایع، گرانوله و همچنین کود زیستی مشاهده شد. در هر دو رقم، بیشترین میزان وزن تر و خشک شاخسار، ارتفاع ساقه گل­دهنده، طول گل­آذین و تعداد گلچه در گل‏آذین در سطح سوم کود مایع و گرانوله و سپس برای کود زیستی به‏دست آمد. از نظر وزن تر و خشک ریشه، بیشترین مقدار در تیمار کود زیستی و سپس در تیمار سطح سوم کود مایع مشاهده شد که تفاوت معنی‏داری با دیگر تیمارها نشان دادند (P≤۰,۰۱). در این تحقیق، بیشترین میزان صفات اندازه‏گیری شده در تیمارهای غلظت زیاد کود فسفره، مخصوصاً به صورت مایع نسبت به گرانوله، به‏دست آمد. به هر حال، با توجه به اینکه تیمار فسفات بیولوژیک بارور۲ نیز در مقایسه با شاهد منجر به بهبود رشد و بیشترین وزن تر و خشک ریشه گردید، به عنوان تیمار مناسب برای کشت شب‏بو توصیه می­شود.


فاطمه فهیمی، محمد کاظم سوری، فرزانه یعقوبی،
دوره ۷، شماره ۱ - ( مجله علوم و فنون کشت‌هاي گلخانه‌اي ۱۳۹۵ )
چکیده

خیار از مهمترین سبزی­های میوه­ای در سراسر دنیاست که نقش مهمی در تغذیه انسان و مخصوصاً رژیم­های غذایی گیاهی دارد. از این نظر، تولید کمی و کیفی این محصول از اهمیت زیادی برخوردار است. این تحقیق به منظور بررسی اثر محلول­پاشی برخی کودهای شیمیایی در مقایسه با کاربرد خاکی آنها بر رشد و نمو خیار گلخانه‌ای، به صورت طرح کاملاً تصادفی، با ۶ تیمار و ۶ تکرار در سال ۱۳۹۳ اجرا شد. تیمارها در این پژوهش شامل: شاهد (بدون کاربرد کود)، کاربرد خاکی NPK، کاربرد خاکی آمینوکلات بیومین، کاربرد برگی آمینوکلات بیومین، کاربرد خاکی هیومی فولین و کاربرد برگی هیومی فولین بودند. نتایج مقایسه میانگین­ها نشان داد که تیمارهای کودی تأثیر معنی­داری بر صفات رشد رویشی و زایشی گیاه خیار گلخانه‌ای داشتند. تیمار­های کاربرد خاکی هیومی فولین، در مرحله بعد کاربرد خاکی NPK و سپس کاربرد خاکی بیومین باعث بیشترین میزان سبزینگی، تعداد شاخه جانبی، وزن تر شاخساره، عملکرد کل میوه، درصد وزن خشک میوه و مواد جامد محلول در گیاه شدند. کاربرد برگی بیومین بر اساس غلظت­های توصیه شده (۲ در هزار) منجر به کلروز برگ­ها و کاهش رشد و نمو و تولید گیاه در مقایسه با دیگر تیمارها گردید. در حالی که تیمار کاربرد برگی هیومی فولین باعث رشد و نمو بهتر گیاه شد. به‏طور کلی، در این پژوهش، تیمار­های کاربرد خاکی نسبت به تیمار­های کاربرد برگی، مخصوصاً در مورد آمینوکلات بیومین، بهتر بود.


خانم محبوبه رشیدی، دکتر محمدکاظم سوری، دکتر محمد حسین کیانمهر،
دوره ۸، شماره ۳ - ( مجله علوم و فنون کشت‌هاي گلخانه‌اي ۱۳۹۶ )
چکیده

میزان مصرف کودهای نیتروژنی در پرورش سبزی­های برگی مانند ریحان معمولاً بسیار زیاد بوده و با توجه به حلالیت زیاد و راندمان کم این کودها، مشکلات سلامتی و زیست­محیطی متعددی بروز می‌کند و در عین حال، علی­رغم این کاربرد زیاد، حتی ممکن است نیاز نیتروژنی گیاه نیز برطرف نگردد. لذا، در این تحقیق، رشد و عملکرد سبزی ریحان تحت کاربرد کود اوره به صورت پلت شده در شرایط گلخانه­ای در سال ۹۲-۱۳۹۱ بررسی گردید. تیمارها شامل شاهد بدون کاربرد کود، تیمار کاربرد کود شیمیایی اوره، پلت با تراکم کم+۳۵% اوره، پلت با تراکم کم+۵۰% اوره، پلت با تراکم زیاد+۳۵% اوره، پلت با تراکم زیاد+۵۰% اوره (به صورت درصد وزنی) و در ۴ تکرار تحت طرح کاملاً تصادفی بودند. از کود گاوی پوسیده جهت تولید پلت استفاده شد. نتایج نشان داد که بیشترین تعداد برگ در بوته به عنوان یکی از مهمترین اجزای عملکرد در سبزی‌های برگی و همچنین بیشترین ارتفاع گیاه و شاخص کلروفیل در تیمار کود پلت با فشردگی کم و ۳۵% اوره به‏دست آمد. تیمار کود پلت با تراکم کم و ۵۰ % اوره بیشترین وزن تر گیاه، عملکرد در گلدان و همچنین بیشترین مقادیر طول و عرض برگ را ایجاد نمود ولی بیشترین وزن خشک تک بوته در تیمار کود پلت با فشردگی کم و ۳۵% اوره به‏دست آمد. غلظت نیتروژن برگ در تیمار کود شیمیایی اوره بیشترین بود. گیاهان در تیمار کود پلت با فشردگی کم و۵۰% اوره و همچنین تیمار کود شیمیایی اوره، بیشترین غلظت اسانس را دارا بودند. به طور کلی، تیمار کود پلت با فشردگی کم و۵۰% اوره نتایج بهتری را باعث گردید و برای کاربرد در پرورش ریحان توصیه می‌شود.


محمدکاظم سوری، میترا تقی پور، قاسم توحیدلو،
دوره ۸، شماره ۴ - ( مجله علوم و فنون کشت‌هاي گلخانه‌اي ۱۳۹۶ )
چکیده

امروزه، با توجه به انواع آلودگی‌های زیست‏محیطی کودهای شیمیایی، کودهای آلی به عنوان یک جایگزین مطلوب آنها، حداقل در بخش فضای سبز، مطرح می­باشند. از طرف دیگر، پاسخ بسیاری از گیاهان زینتی، از جمله قرنفل، به کاربرد کودهای آلی و شیمیایی مشخص نیست. لذا، این تحقیق به منظور بررسی رشد و تولید کمی و کیفی گل قرنفل به سطوح مختلف کود دامی (صفر، ۲۰ و ۴۰ درصد حجمی خاک) و کود NPK (صفر، ۱، ۲ و ۴ گرم بر کیلوگرم خاک) به صورت گلدانی و تحت شرایط گلخانه­ای و به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که کاربرد ۲۰% حجم گلدان کود دامی، در مقایسه با عدم مصرف یا مصرف ۴۰%، و مقادیر کم NPK، منجر به افزایش صفات تعداد برگ، ارتفاع گیاه، تعداد شاخه در بوته و تعداد گل در گیاه گردید. مقادیر بیشتر کود دامی (۴۰%) و همچنین مقادیر زیاد کود شیمیایی (۲ و ۴ گرم بر کیلوگرم خاک) به تنهایی، و مخصوصاً در ترکیب با هم، منجر به کاهش رشد و نمو گیاه و افزایش معنی­دار زمان­های سبز شدن، ساقه رفتن و گل دادن گیاه شد. علی­رغم جوانه­زنی کندتر و کمتر و همچنین رشد کمتر گیاهان در تیمار ۴۰% کود دامی، کاربرد کود دامی در هر دو سطح منجر به افزایش تعداد گل، طول دوره گل‏دهی و طول عمر گل شاخه بریده گردید. لذا، با توجه به این نتایج و همچنین اهمیت سلامت محیط­زیست، مقادیر متوسط کود دامی و مقادیر کم یا عدم کاربرد کود ماکرو برای تولید بهینه کمی ­و کیفی گل قرنفل مناسب می­باشند.

محمدکاظم سوری، فرزانه یعقوبی،
دوره ۸، شماره ۴ - ( مجله علوم و فنون کشت‌هاي گلخانه‌اي ۱۳۹۶ )
چکیده

تولید نشاهای سالم و قوی پیشنیاز رشد مناسب گیاه و تولید اقتصادی است، و تغذیه نقش مهمی در این امر دارد. در این پژوهش، به منظور مطالعه تأثیر کودهای آمینوکلاته بر رشد و نمو نهالهای گوجه‏فرنگی رقم گرین سوپر، آزمایشی گلدانی با بستر کشت خاک در قالب طرح کاملاً تصادفی، تحت شرایط گلخانهای، انجام شد. تیمارها شامل محلولپاشی کود NPK، آمینوکلاتهای بیومین، دلفونپلاس، هیومیفولین، بیومین+ هیومیفولین، کود ترکیبی ماکرو- میکرو (با غلظت ۲ در هزار)، تیمار کاربرد خاکی NPK، در کنار شاهد (بدون کاربرد کود) در ۸ تکرار بودند. نتایج نشان داد که تیمارهای مورد استفاده در این پژوهش در سطح ۵% آزمون دانکن اثر معنیداری بر ارتفاع گیاه، تعداد برگ، طول و عرض برگ، طول برگچه اصلی و قطر ساقه نداشتند؛ گرچه بیشترین مقدار این صفات در تیمارهای محلول‏پاشی بیومین- هیومیفولین و همچنین کاربرد خاکی NPK مشاهده شد. بیشترین وزن تر (۸/۲-۹/۲ گرم) و وزن خشک (۱۷/۰-۱۹/۰ گرم) اندام هوایی گیاه و شاخص کلروفیل (۵۱/۲۷) در تیمارهای محلولپاشی ترکیب بیومین-- هیومیفولین و همچنین تیمار کاربرد خاکی NPK به‏دست آمد که تفاوت معنی‏داری با تیمار شاهد نشان دادند. محلولپاشی کودهای آمینوکلات باعث افزایش معنیدار غلظت قندهای محلول برگ در مقایسه با گیاهان شاهد شد. بهطوری که بیشترین مقدار این صفت در تیمارهای محلولپاشی بیومین- هیومیفولین (۰۲/۷)، بیومین (۹۱/۶) و کاربرد خاکی NPK (۳/۶ میلیگرم بر گرم وزن خشک) مشاهده گردید. به‏طور کلی، کاربرد توأم آمینوکلات بیومین+ هیومیفولین بهترین نتایج را از نظر رشد و کیفیت نشا باعث گردید.


فرزانه یعقوبی سورکی، محمد کاظم سوری، کاظم ارزانی،
دوره ۹، شماره ۱ - ( مجله علوم و فنون کشت‌هاي گلخانه‌اي ۱۳۹۷ )
چکیده

امروزه، در کشاورزی، محلول‌پاشی و تغذیه برگی به عنوان روشی کاربردی و مؤثر برای تأمین به موقع عناصر غذایی مورد نیاز گیاه و استفاده بهینه از کودها مطرح می‌باشد. در این پژوهش، اثر محلول‌پاشی غلظت‌های مختلف سولفات آمونیوم بر ویژگی‌های کمی و کیفی خیار گلخانهای مورد بررسی قرار گرفت. این پژوهش، در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش غلظت سولفات آمونیوم (صفر (شاهد)، ۲۵، ۵۰، ۷۵، ۱۰۰ و ۱۵۰ میلیمولار) بهصورت محلول‌پاشی در چهار تکرار و در شرایط گلخانهای صورت گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که گیاهان در تیمار ۲۵ میلیمولار و سپس در تیمار شاهد دارای بیشترین میزان سبزینگی برگ، تعداد شاخه جانبی، تعداد میوه و عملکرد میوه بودند. ویژگی‌های رشد رویشی مانند شاخص کلروفیل و تعداد شاخه جانبی و همچنین تعداد میوه و عملکرد گیاه در تیمارهای ۱۰۰ و ۱۵۰ میلیمولار سولفات آمونیوم شدیداً کاهش نشان دادند. کمترین تعداد میوه و عملکرد در تیمار ۱۵۰ میلیمولار به‏دست آمد. گیاهان در تیمار ۱۰۰ میلیمولار دارای بیشترین درصد وزن خشک برگ بودند. تیمارهای محلول‌پاشی، بهجز تیمار ۲۵ میلیمولار، باعث کاهش میزان سفتی بافت میوه نسبت به شاهد شدند. از طرف دیگر، محلول‌پاشی غلظت‌های مختلف سولفات آمونیوم منجر به کاهش بیشتر وزن میوه در دمای معمولی اتاق نسبت به شاهد، پس از برداشت، گردید. لذا، در گیاه خیار، برای رشد و تولید مناسب، محلول‌پاشی ۲۵ میلیمولار سولفات آمونیوم (غلظت‌های کم) توصیه میشود.


سامان سیفی، بابک سوری،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( نشریه روابط خاک و گیاه ۱۴۰۰ )
چکیده

بخش زیادی از خاک مزارع تحت کشت در غرب ایران آهکی بوده و این امر در کاهش فراهمی عناصر غذایی ضروری در خاک و جذب آن‌ها توسط گیاهان مؤثر است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تأثیر سطوح مختلف گوگرد بر ویژگی‌های شیمیایی یک خاک آهکی و عملکرد گوجه فرنگی بود. این پژوهش در گلخانه با کاربرد گوگرد در پنج سطح صفر، ۱، ۲، ۳ و ۴ گرم بر کیلوگرم خاک همراه با زادمایه باکتری Thiobacillus thioparus در سه تکرار (مجموعاً در ۱۵ گلدان) اجرا شد. دو هفته پس از اضافه کردن گوگرد به خاک گلدان‌ها بذر گوجه فرنگی کاشته شد. پس از پایان دوره رشد ۶۰ روزه، نمونه‌های برگ و همچنین محصول گوجه فرنگی به‌ترتیب برای سنجش غلظت عناصر غذایی و تعیین عملکرد محصول برداشت شدند. نتایج نشان داد که کاربرد گوگرد به‌طور معناداری بر pH (۱۹/۹ تا ۲۰/۴ درصد) و رسانایی الکتریکی خاک (EC) (۱۸/۷ تا ۲۱/۵ درصد)، غلظت قابل دسترس فسفر (P) (۱۶/۲ تا ۲۱/۲ درصد)، مس (Cu) (۱۶/۶ تا ۲۲/۸ درصد)، روی (Zn) (۱۶/۸ تا ۲۱/۹ درصد) و آهن (Fe) (۱۸/۲ تا ۲۲/۵ درصد) در خاک، غلظت این عناصر به‌ترتیب (۱۷/۷ تا ۲۱/۳ درصد)، (۱۸/۶ تا ۲۱/۴ درصد)، (۱۶/۴ تا ۲۲/۹ درصد) و (۲۱/۵ تا ۲۲/۶ درصد) در گیاه و همچنین عملکرد گیاه (ارتفاع بوته) (۱۷/۲ تا ۲۲/۷ درصد) مؤثر بود. به‌طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد کاربرد گوگرد تا میزان سه گرم بر کیلوگرم خاک می‌تواند با بهبود فراهمی عناصر غذایی در خاک، جذب آن‌ها توسط گیاه را افزایش داده و سبب افزایش رشد و عملکرد گوجه فرنگی در شرایط خاک‌های آهکی شود.
هادی سلطانی، بابک سوری،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( نشریه روابط خاک و گیاه ۱۴۰۱ )
چکیده

استفاده مستقیم از فاضلاب شهری خام برای آبیاری زراعی می‌تواند عواقب زیان‌بار بسیاری را ایجاد کند. بنابراین، پساب تصفیه‌شده از طریق فناوری‌های مختلف برای استفاده دوباره به‌ویژه در مناطق کم‌آب مورد توجه قرار گرفته است. هدف این پژوهش مقایسه کاربرد پساب تصفیه‌شده فاضلاب شهری نسبت به آب چاه بر میزان نیترات و فسفات در خاک زراعی تحت کشت جو بود. بدین منظور یک قطعه زمین زراعی به مساحت ۲۰۰۰ متر‌مربع به دو قسمت مساوی ۱۰۰۰ متر‌مربعی تقسیم شد که برای یک فصل رشد، یک قطعه آن با آب چاه و قطعه دیگر با آب فاضلاب تصفیه‌شده آبیاری شد؛ ضمن آنکه کیفیت این دو منبع آبی نیز در آزمایشگاه تعیین شد. تعداد ۲۸ نمونه خاک نیز از هر یک از دو قطعه زمین (در مجموع تعداد ۵۶ نمونه) از لایه ۲۰-۰ سانتی‌متری تهیه شده و در آزمایشگاه مورد تجزیه و اندازه‌گیری قرار گرفت. روش درون‎یابی وزن‎دهی فاصله معکوس نیز به‌منظور تعیین توزیع مکانی ویژگی‌های خاک به‌کار رفت. نتایج نشان داد که میانگین غلظت فسفات، پتاسیم و سدیم اندازه‌گیری‌شده در پساب تصفیه‌شده بسیار بیش‌تر از آب چاه بود و کاربرد پساب تصفیه‌شده فاضلاب شهری به‌طور معنی‌داری بر غلظت آمونیوم، فسفات و نیترات و نیتروژن کل خاک مؤثر بود. همچنین استفاده از پساب تصفیه‌شده شهری برای آبیاری توانست عملکرد گیاه جو (Hordeum vulgare) را نسبت به تیمار آب چاه بهبود بخشد. قابل توجه آن‌که مدیریت مناسب در بهره‌گیری از فاضلاب تصفیه‌شده و انتخاب گیاهانی که بتوانند آثار زیان‌بار استفاده از این منبع آبی را بر ویژگی‌های خاک و عملکرد محصول به حداقل برسانند، اهمیت زیادی دارد.

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روابط خاک و گیاه - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق