۳ نتیجه برای عمر گلجایی
مهدی حسینی فرهی، بهمن خلدبرین، احمد خلیقی، مسعود مشهدی اکبر بوجار، سعید عشقی، بیژن کاوسی،
دوره ۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۲ )
چکیده
برای بررسی تأثیر شکلهای مختلف نیتروژن در محلول غذایی بر فتوسنتز و ویژگیهای کمی گل رز رقم دولسویتا، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با هفت نسبت مختلف اوره: آمونیوم: نیترات (۰:۱۰۰:۰، ۵۰:۵۰:۰، ۰:۰:۱۰۰، ۵۰:۰:۵۰، ۵۰:۲۵:۲۵، ۷۰:۱۵:۱۵ و ۱۰۰:۰:۰) و سه تکرار در یک گلخانه هیدروپونیک پرورش گل رز انجام گرفت. ابتدا بوتههای ریشهدار شده گل رز رقم دولسویتا در گلدان با بستر پرلایت و کوکوپیت به نسبت حجمی مساوی (۵۰:۵۰) کشت گردید. سپس ویژگیهای کمی شامل طول شاخه، طول غنچه، قطر ساقه و قطر غنچه، شاخص سطح برگ، عمر گلجایی، وزن تر شاخه، شاخص سبزینگی برگ و پارامترهای فتوسنتزی اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که افزایش آمونیوم در محلول غذایی سبب کاهش شدت فتوسنتز، کارایی مصرف آب و کارایی سلولهای مزوفیل برگ گردید. بیشترین میزان طول شاخه در تیمارهای ۵۰:۲۵:۲۵ و ۱۰۰:۰:۰، بهترتیب ۳/۸۸ و ۹/۸۶ سانتیمتر، مشاهده شد. بیشترین وزن تر شاخه در تیمار ۱۰۰:۰:۰ بهدست آمد. کاربرد تیمار ۵۰:۰:۵۰ باعث افزایش شاخص سبزینگی برگ در مقایسه با سایر تیمارها گردید. با افزایش میزان آمونیوم در محلول غذایی، عمر گلجایی کاهش یافت. بهطوری که بیشترین و کمترین میزان عمر گلجایی (بهترتیب ۶/۱۷ و ۱/۱۱ روز) در تیمارهای ۵۰:۲۵:۲۵ و ۰:۰:۱۰۰ مشاهده گردید.
داود عطایی، روح انگیز نادری، عزیزالله خندان میر کوهی،
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده
این آزمایش با هدف بررسی اثر محلولپاشی برگی اسید سالیسیلیک در مرحله قبل از برداشت بر کیفیت رویشی و ویژگیهای پس از برداشت گل شاخه بریده لیزیانتوس رقم "Miarichi Grand white" انجام شد. گیاهان در گلدانهای محتوی خاک زراعی، ماسه و خاک برگ پوسیده با نسبت ۱:۱:۱ حجمی کشت در گلخانه شدند. تیمارها در مرحله قبل از برداشت در مرحله انگیزش غنچه شامل چهار غلظت اسید سالیسیلیک صفر (شاهد، آب مقطر)، ۵/۰، ۱ و ۲ میلی مولار بودند. صفات مربوط به کیفیت رویشی شامل طول و قطر غنچه، ارتفاع ساقه گلدهنده و وزن تر وخشک آن، سطح برگ و محتوای کلروفیل بودند. نتایج نشان داد که تیمار اسید سالیسیلیک منجر به افزایش بسیاری از ویژگیها مانند طول و قطر غنچه، ارتفاع ساقه گلدهنده و وزن تر و خشک آن، سطح برگ و محتوای کلروفیل برگ نسبت به تیمار شاهد شد. همچنین در بین غلظتهای اسید سالیسیلیک غلظت ۵/۰ میلی مولار بیشترین اثر را بر فاکتورهای اندازهگیری شده داشتند. به منظور بررسی اثر تیمارهای قبل از برداشت اسید سالیسیلیک بر ویژگیهای پس از برداشت گل شاخه بریده لیزیانتوس، گلها در مرحلهای که دو غنچه آن به طور کامل باز شدند برداشت شدند. نتایج نشان داد که تیمارهای قبل از برداشت منجر به افزایش عمر گلجایی، حفظ بهتر وزن تر نسبی و جذب آب نسبی نسبت به تیمار شاهد شدند. همچنین کاهش میزان نشت یونی، تجمع کمتر مالوندیآلدهاید، فعالیت کمتر آنزیم لیپوکسیژناز، تجمع کمتر H۲O۲ و بهبود آنزیمهای کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز در غلظتهای ۵/۰ میلی مولار اسید سالیسیلیک نسب به تیمار شاهد مشاهده شد. ب این نتایج نشان می دهد که تیمار قبل از برداشت اسید سالیسیلیک میتواند به عنوان یک تکنولوژی مفید برای افزایش طول عمر گلجایی گلهای شاخه بریده لیزیانتوس با افزایش فعالیت سیستم آنتی اکسیدانی و در نتیجه حفظ پایداری غشاء استفاده می شود.
اشرف عباسی، علیرضا خالقی، علی خدیوی، موسی سلگی،
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۸ )
چکیده
پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر تیمار کوتاهمدت ۲۴ ساعته بنزیل آدنین (صفر و ۰/۱ میلیمولار) و اسید سالیسیلیک (صفر، ۰/۰۰۱، ۰/۰۱، ۰/۱ و ۱ میلیمولار) بر عمر گلجایی لیلیوم رقم Fangio انجام شد. صفات مورد ارزیابی شامل وزن تر برگها (روزهای صفر، یکم، سوم و هفتم)، رنگیزههای آنتوسیانین، فلاونوئید، کاروتنوئید و محتوای کلروفیلهای b، a و کل (در روزهای صفر و هفتم) و عمر گلجایی بود. نتایج نشان داد که بیشترین عمر گلجایی مربوط به تیمار یک میلیمولار اسید سالیسیلیک و صفر میلیمولار بنزیل آدنین است. بهعلاوه، درصد وزن تر برگها در تیمار یک میلیمولار اسید سالیسیلیک و ۰/۱ میلیمولار بنزیل آدنین از روز اول تا روز هفتم پس از تیمار، ۹/۶۷ درصد افزایش نشان داد. میزان رنگیزههای فتوسنتزی (کلروفیلهای b، a و کل کاروتنوئید) در تیمار ۰/۱ میلیمولار بنزیل آدنین و ۰/۱ میلیمولار اسید سالیسیلیک در این مدت ثابت ماند. در تیمار ۰/۰۰۱ میلیمولار اسید سالیسیلیک و بدون بنزیلآدنین، بیشترین افزایش میزان رنگیزه آنتوسیانین نسبت به شاهد بهدست آمد. بیشترین میزان فلاونوئید در تیمار صفر میلیمولار اسید سالیسیلیک بههمراه ۰/۱ میلیمولار بنزیل آدنین مشاهده شد که طی روز اول تا روز هفتم پس از تیمار افزایش معنیداری داشت. بر اساس نتایج بهدست آمده، تیمار یک میلیمولار اسید سالیسیلیک برای افزایش عمر گلجایی لیلیوم رقم Fangio پیشنهاد میشود.