دوره 8، شماره 3 - ( 9-1396 )                   جلد 8 شماره 3 صفحات 50-41 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


بخش مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
چکیده:   (3041 مشاهده)
کمبود منابع آب متعارف و افزایش حجم پساب­ها، اهمیت استفاده از بقایای گیاهی به منظور کاهش تبخیر از خاک و استفاده بهینه از آب را، به­ویژه در کشت گیاهان گلخانه­ای، دوچندان کرده است. در تحقیق حاضر، استفاده از بقایای گیاهی و پساب پرورش ماهی بر عملکرد، خصوصیات کیفی و بهره­وری آب در گوجه­گیلاسی، که اخیراً در لیست تغذیه اصلی هموطنان است، مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش با دو تیمار اصلی (آب چاه (W0) و پساب پرورش ماهی (W1)) و چهار سطح بقایای گیاهی (M1، M2، M3 و M4 به­ترتیب صفر، 5/5، 11 و 5/16 گرم بقایای گیاهی در کیلوگرم خاک) به عنوان تیمارهای فرعی، در قالب طرح اسپلیت پلات در چهار تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، به اجرا در آمد. نتایج نشان داد که پساب پرورش ماهی موجب افزایش عملکرد گوجه­گیلاسی نسبت به آب چاه گردید. اما کاربرد سطوح بقایای گیاهی در هر دو تیمار پساب و آب چاه تا میزان معینی (11 گرم بقایای گیاهی در کیلوگرم خاک) موجب افزایش عملکرد شد و در سطح 5/16گرم بقایای گیاهی در کیلوگرم خاک (M4) موجب کاهش عملکرد و تبخیر- تعرق گیاه شد. پساب پرورش ماهی هیچ­گونه اثر سوئی بر خصوصیات کیفی میوه نداشت. نتایج نشان داد که بهره­وری آب در تیمار پساب در تمام سطوح بقایای گیاهی بیشتر از آب چاه می­باشد. بیشترین و کمترین عملکرد میوه (732/0 و 32/0 کیلوگرم در بوته) به­ترتیب در تیمار برهمکنش W1M3 وW0M4  و بیشترین و کمترین میزان کل آب مصرفی خالص (434 و 348 لیتر) به­ترتیب در تیمار برهمکنش W0M1 و W1M4 مشاهده گردید.
متن کامل [PDF 243 kb]   (1164 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1394/7/13 | پذیرش: 1395/7/10 | انتشار: 1396/9/12

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روابط خاک و گیاه - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق