دوره 6، شماره 4 - ( مجله علوم و فنون کشت‌هاي گلخانه‌اي 1394 )                   جلد 6 شماره 4 صفحات 180-169 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
چکیده:   (5825 مشاهده)

در سال­های اخیر، کاربرد اسانس­های گیاهی مشتق شده از گیاهان معطر، به عنوان حشره­کش­های کم­خطر، به طور قابل توجهی افزایش یافته است. این ترکیبات دارای اثرهای دورکنندگی، حشره­کشی و کاهش رشد مراحل نابالغ حشرات مختلف می­باشند. از آنجا که کاربرد اسانس­های گیاهی در گلخانه­ها و مزارع به صورت خالص امکان­پذیر نمی­باشد، تهیه فرمولاسیون­های تجاری از این ترکیبات ضروری است. در این مطالعه، اثر حشره­کشی و دورکنندگی اسانس گیاه نعناع و فرمولاسیون تهیه شده از آن در کنترل شته جالیز
(
Aphis gossypii Glover.)، که از آفات مهم محصولات گلخانه­ای است، مورد بررسی قرار گرفت. میزان LC50 اثر تدخینی اسانس نعناع بر مراحل پوره سن یک، پوره سن سه و بالغ، به ترتیب 70/2، 41/3 و 24/5 میکرولیتر بر لیتر هوا محاسبه شد. فرمولاسیون اسانس­ نعناع در آزمایش­های زیست­سنجی تماسی، با توجه به آزمون مقدماتی، در چهار غلظت (8000، 12500، 16000 و 25000 میلی­گرم بر لیتر) مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که میزان مرگ و میر شته­های بالغ با کاربرد فرمولاسیون اسانس نعناع، در مقایسه با فرمولاسیون بدون اسانس، در غلظت 25000 میلی­گرم بر لیتر معادل 7/88 درصد است. درصد دورکنندگی فرمولاسیون اسانس نعناع در غلظت LC20 محاسبه شد و معادل 10- درصد بود. این نتایج نشان می­دهد که فرمولاسیون اسانس­ نعناع می­تواند به عنوان جایگزین سموم شیمیایی، در کنترل شته جالیز به صورت تجاری مورد استفاده قرار گیرد.

متن کامل [PDF 225 kb]   (4575 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1394/11/13 | پذیرش: 1394/11/13 | انتشار: 1394/11/13

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روابط خاک و گیاه - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق