دوره 8، شماره 4 - ( 12-1396 )                   جلد 8 شماره 4 صفحات 39-27 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران
این آزمایش در راستای بررسی تأثیر آغشته­سازی بستر ترکیبی کوکوپیت- پرلیت، به­عنوان مهمترین و متداول­ترین بستر مورد استفاده در کشت بدون خاک ژربرا، با دو گونه قارچ میکوریزا (Glomus intraradices و Glomus mosseae)، بر پارامترهای مورفوفیزیولوژیک و کیفیت گل شاخه بریده ژربرا اجرا گردید. نتایج، بیانگر وجود همزیستی بین قارچ میکوریزا و ژربرا و افزایش معنی­دار صفات مورفولوژیک شامل تعداد برگ و گل در بوته، وزن گل، وزن خشک بوته و بهبود واکنش­های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی ژربرا شامل هدایت روزنه­ای، رنگیزه‌های فتوسنتزی، فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز، محتوای نسبی آب، قند محلول و پرولین بود. همچنین، کیفیت گل ژربرا شامل طول ساقه گل­دهنده، قطر و ماندگاری گل به­طور معنی­داری تحت تأثیر همزیستی قارچ مایکوریزا قرار گرفت. با توجه به نتایج مقایسه میانگین­ها، تفاوت معنی­داری بین کارایی یا تأثیر دو گونه قارچی، بجز در صفات قند محلول و پرولین، مشاهده نگردیده و در بیشتر موارد دارای تأثیر یکسانی بودند. عملکرد یا تعداد گل برداشت شده در بوته در بسترهای تلقیح­ شده با دو گونه قارچ Glomus mosseae وGlomus intraradices به ترتیب افزایش 33/16 و 09/19 درصدی و ماندگاری گل افزایش چهار روزه نسبت به تیمار شاهد نشان داد. بر اساس نتایج آزمایش مبنی بر تأثیر مثبت تلقیح بستر کشت با قارچ­های مایکوریزا و در نتیجه بهبود پارامترهای رشد و نموی، عملکرد و کیفیت گل تولیدی در سیستم بدون خاک، آزمایش­های تکمیلی جهت تعیین راندمان جذب عناصر معدنی در راستای استفاده بهینه و متعادل از کودهای شیمیایی در سیستم بدون خاک پیشنهاد می­گردد.
دریافت: 1395/2/9 | پذیرش: 1395/8/30 | انتشار: 1396/12/2