دوره 9، شماره 1 - ( 3-1397 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 51-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم باغبانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران

امروزه، در کشاورزی، محلول‌پاشی و تغذیه برگی به عنوان روشی کاربردی و مؤثر برای تأمین به موقع عناصر غذایی مورد نیاز گیاه و استفاده بهینه از کودها مطرح می‌باشد. در این پژوهش، اثر محلول‌پاشی غلظت‌های مختلف سولفات آمونیوم بر ویژگی‌های کمی و کیفی خیار گلخانهای مورد بررسی قرار گرفت. این پژوهش، در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش غلظت سولفات آمونیوم (صفر (شاهد)، 25، 50، 75، 100 و 150 میلیمولار) بهصورت محلول‌پاشی در چهار تکرار و در شرایط گلخانهای صورت گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که گیاهان در تیمار 25 میلیمولار و سپس در تیمار شاهد دارای بیشترین میزان سبزینگی برگ، تعداد شاخه جانبی، تعداد میوه و عملکرد میوه بودند. ویژگی‌های رشد رویشی مانند شاخص کلروفیل و تعداد شاخه جانبی و همچنین تعداد میوه و عملکرد گیاه در تیمارهای 100 و 150 میلیمولار سولفات آمونیوم شدیداً کاهش نشان دادند. کمترین تعداد میوه و عملکرد در تیمار 150 میلیمولار به‏دست آمد. گیاهان در تیمار 100 میلیمولار دارای بیشترین درصد وزن خشک برگ بودند. تیمارهای محلول‌پاشی، بهجز تیمار 25 میلیمولار، باعث کاهش میزان سفتی بافت میوه نسبت به شاهد شدند. از طرف دیگر، محلول‌پاشی غلظت‌های مختلف سولفات آمونیوم منجر به کاهش بیشتر وزن میوه در دمای معمولی اتاق نسبت به شاهد، پس از برداشت، گردید. لذا، در گیاه خیار، برای رشد و تولید مناسب، محلول‌پاشی 25 میلیمولار سولفات آمونیوم (غلظت‌های کم) توصیه میشود.

دریافت: 1395/2/15 | پذیرش: 1396/3/12 | انتشار: 1397/3/25