در این پژوهش، ابتدا آزمایشی جهت بررسی تأثیر غلظتهای مختلف عصاره ورمیکمپوست (20، 40، 60، 80 و 100 درصد) روی شاخصهای جوانهزنی بذر و رشد دانهرست اسفرزه در ظروف پتری انجام شد. در آزمایش دوم، اثر ورمیکمپوست جامد در چهار سطح (صفر، 25، 50 و 75 درصد حجمی) روی شاخصهای ظهور و رشد گیاهچه در یک آزمایش گلدانی در گلخانه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمایش اول نشان داد که 20 و 40 درصد عصاره ورمیکمپوست سبب افزایش ظرفیت جوانهزنی، شاخص جوانهزنی، طول ریشهچه، طول ساقهچه و بنیه طولی اسفرزه شد و میانگین زمان ظهور و زمان رسیدن به 50% جوانهزنی را کاهش داد. در آزمایش دوم، تیمار با 25% ورمیکمپوست جامدباعث افزایش شاخصهای ظهور گیاهچه (انرژی، نرخ، شاخص و ضریب ظهور) و بنیه وزنیتر گردید و میانگین زمان ظهور را کاهش داد. از طرفی، 25 و 50 درصد ورمیکمپوست جامد باعث افزایش معنیدار کلروفیل a، b، کل و کاروتنوئید گیاهچههای سهماهه و شاخصهای رشد گیاهچههای سهماهه نسبت به شاهد شد. غلظتهای زیاد ورمیکمپوست جامد و یا عصاره آن موجب کاهش این پارامترها گردید. از نتایج حاصل از این پژوهش میتوان نتیجه گرفت که اثر ورمیکمپوست بر جوانهزنی بذر و رشد گیاهچه اسفرزه وابسته به غلظت آن میباشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |