دوره 7، شماره 1 - ( 3-1395 )                   جلد 7 شماره 1 صفحات 152-143 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران

خیار از مهمترین سبزی­های میوه­ای در سراسر دنیاست که نقش مهمی در تغذیه انسان و مخصوصاً رژیم­های غذایی گیاهی دارد. از این نظر، تولید کمی و کیفی این محصول از اهمیت زیادی برخوردار است. این تحقیق به منظور بررسی اثر محلول­پاشی برخی کودهای شیمیایی در مقایسه با کاربرد خاکی آنها بر رشد و نمو خیار گلخانه‌ای، به صورت طرح کاملاً تصادفی، با 6 تیمار و 6 تکرار در سال 1393 اجرا شد. تیمارها در این پژوهش شامل: شاهد (بدون کاربرد کود)، کاربرد خاکی NPK، کاربرد خاکی آمینوکلات بیومین، کاربرد برگی آمینوکلات بیومین، کاربرد خاکی هیومی فولین و کاربرد برگی هیومی فولین بودند. نتایج مقایسه میانگین­ها نشان داد که تیمارهای کودی تأثیر معنی­داری بر صفات رشد رویشی و زایشی گیاه خیار گلخانه‌ای داشتند. تیمار­های کاربرد خاکی هیومی فولین، در مرحله بعد کاربرد خاکی NPK و سپس کاربرد خاکی بیومین باعث بیشترین میزان سبزینگی، تعداد شاخه جانبی، وزن تر شاخساره، عملکرد کل میوه، درصد وزن خشک میوه و مواد جامد محلول در گیاه شدند. کاربرد برگی بیومین بر اساس غلظت­های توصیه شده (2 در هزار) منجر به کلروز برگ­ها و کاهش رشد و نمو و تولید گیاه در مقایسه با دیگر تیمارها گردید. در حالی که تیمار کاربرد برگی هیومی فولین باعث رشد و نمو بهتر گیاه شد. به‏طور کلی، در این پژوهش، تیمار­های کاربرد خاکی نسبت به تیمار­های کاربرد برگی، مخصوصاً در مورد آمینوکلات بیومین، بهتر بود.

دریافت: 1395/3/11 | پذیرش: 1395/3/11 | انتشار: 1395/3/11