دوره 9، شماره 4 - ( مجله علوم و فنون کشت‌هاي گلخانه‌اي 1397 )                   جلد 9 شماره 4 صفحات 14-1 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
چکیده:   (3405 مشاهده)

اسید جاسمونیک و اسید سالیسیلیک بهعنوان انتقالدهنده پیام در عکس‌العمل گیاهان به تنشهای زنده و غیرزنده، از جمله شوری، عمل می‌کنند. به‌منظور بررسی اثر سطوح مختلف تنش شوری و کاربرد اسید جاسمونیک و اسید سالیسیلیک بر رشد و فتوسنتز گیاه گوجه‌فرنگی، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سطوح مختلف شوری Sشاهد،  S1 شوری 100، S2 شوری 150 و S3 شوری 200 میلی‌مولار) و سطوح مختلف اسید جاسمونیک ( JA1 شاهد، JA2 یک و JA3 دو میلی‌مولار) و اسید سالیسیلیک ( SA1 شاهد و 10SA2 میلی‌مولار) با سه تکرار، برنامه‌ریزی شدند. نتایج نشان داد که اسید سالیسیلیک باعث کاهش وزن تر و خشک شاخساره در شوری S0 و افزایش این شاخص‌ها در شوری S3 شد. در شوری‌های S1 و S2، اسید جاسمونیک در غلظت زیاد (JA3) باعث کاهش وزن تر شاخساره شد. میزان فعالیت آنتی‌اکسیدانی در S0 و S1 با افزودن اسید جاسمونیک روند افزایشی و در S2 روند نزولی داشت. فعالیت آنتی‌اکسیدانی و میزان پرولین در غلظت‏‌های کم شوری تحت تأثیر اسید جاسمونیک و اسید سالیسیلیک افزایش یافت، اما در غلظت‌‏های زیاد شوری مؤثر نبود. به‌طور کلی، به‌نظر می‌رسد استفاده از هورمون‌های مذکور در سطوح کم شوری با تغییر در میزان فتوسنتز و کلروفیل بر میزان رشد و کاهش آن تحت تنش شوری مؤثرتر از غلطت‌های زیاد شوری است. همچنین، اسید جاسمونیک در غلظت‏‌های کمتر، مؤثرتر از غلظت‌‏های زیاد آن عمل کرد

متن کامل [PDF 2582 kb]   (1831 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1395/3/12 | پذیرش: 1396/5/27 | انتشار: 1397/12/24

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روابط خاک و گیاه - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق