دوره 9، شماره 2 - ( 6-1397 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 53-39 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه باغبانی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل

تولید گیاهان در شرایط درون شیشهای یکی از روشهای سریع و ارزان در تولید محصولات باغبانی است. ولی گیاهچههای حاصل از این روش نسبت به سایر گیاهان حساسیت بیشتری داشته و نیاز به سازگاری بیشتری با عوامل اقلیمی دارند. به‌منظور بررسی اثر همزیستی دو گونه قارچ میکوریز بر سازگاری، رشد و عملکرد فلفل دلمه‌ای (Capsicum annum.L) رقم Inspiration در شرایط تنش خشکی، دو آزمایش اجرا شد. آزمایش اول، تأثیر تلقیح گیاهچههای حاصل از کشت بافت با قارچ میکوریزا (گونههای Glomus fasciculatum و Glomus intraradicese) بهصورت مایهکوبی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که رشد گیاهان تلقیح شده نسبت به شاهد بیشتر بود. در آزمایش دوم، گیاهچههای تلقیح شده با قارچ میکوریزا و شاهد در معرض سه سطح تنش خشکی (100، 75 و 50 درصد رطوبت ظرفیت مزرعه) قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با افزایش تنش خشکی، تعداد انشعابات، سطح برگ، میزان کلروفیل، هدایت روزنهای، درصد کلونیزاسیون و میزان فسفر کاهش و مقادیر پتاسیم و تجمع پرولین برگ افزایش یافت. تلقیح با قارچ میکوریز G . intraradicese تعداد برگ، کلروفیل و وزن تر و خشک میوه را در شرایط تنش خشکی افزایش و میزان پرولین را کاهش داد. به‌طور کلی، نتایج این پژوهش، همزیستی با قارچ میکوریز در شرایط آبیاری 75‌% نیاز آبی گیاه را برای دستیابی به عملکرد مناسب و صرفهجویی در آب مصرفی در تولید گیاه فلفل دلمه‌ای مناسب دانست.

دریافت: 1395/9/8 | پذیرش: 1396/5/27 | انتشار: 1397/6/24