دوره 7، شماره 3 - ( 9-1395 )                   جلد 7 شماره 3 صفحات 76-63 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت

این تحقیق به منظور بررسی اثر پلی­آمین­ها بر رشد، گل‏دهی و تشکیل پداژه در ارقام ‘Golden Wave’ و‘Blue Sea’ فریزیا انجام شد. بدین منظور، گیاهان فریزیا در زمان­های 35، 70 و 100 روز بعد از کاشت، با پلی­آمین­های پوترسین، اسپرمیدین و اسپرمین در غلظت­های 5/0 و 1 میلی­مولار و آب مقطر (شاهد) محلول‏پاشی شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملاً تصادفی، در سه تکرار و دو گلدان برای هر تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که تیمار با اسپرمین موجب تأخیر گل‏دهی گردید. در ­حالی که تیمارهای اسپرمیدین علاوه بر تسریع گل‏دهی، موجب افزایش طول برگ، ارتفاع ساقه گل‏دهنده، طول گل­آذین، قطر و طول گلچه و تعداد ساقه گل‏دهنده جانبی در هر دو رقم شدند. همچنین، بیشترین تعداد پداژه پس از تیمار با اسپرمیدین حاصل شد. اما پداژه­های تولید شده در تیمارهای پوترسین وزن و قطر بیشتری نسبت به شاهد و دیگر تیمارها داشتند. پلی­آمین­ها موجب افزایش غلظت عناصر غذایی برگ شدند. بیشترین میزان نیتروژن (39/2 و 37/2 درصد) در تیمار با پوترسین و اسپرمین و بیشترین میزان فسفر (47/0 و 46/0 درصد)، پتاسیم (1/3 و 03/3 درصد) و روی (31/51 و 3/50 میلی­گرم در لیتر) در تیمارهای پوترسین و اسپرمیدین حاصل شد. تقریباً تمام تیمارها میزان منیزیم برگ را افزایش دادند. نتایج این پژوهش نشان می­دهد که پلی­آمین­ها، و به­ویژه اسپرمیدین و پوترسین، می­توانند سبب افزایش عملکرد و بهبود ویژگی­های گل و پداژه در فریزیا شوند.

نوع مطالعه: كاربردي |
دریافت: 1395/9/15 | پذیرش: 1395/9/15 | انتشار: 1395/9/15