پژوهش حاضر برای بررسی تأثیر غلظتهای مختلف نیتروژن و کلسیم محلول غذایی و نسبت N:Ca محلول غذایی بر شاخصهای رشد، عملکرد و نوکسوختگی کاهوی باترهد (Lactuca sativa var. Capitata) در سیستم شناور انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 8 تیمار و 3 تکرار در گلخانه پژوهشی دانشگاه شهرکرد اجرا شد. تیمارها (غلظتهای مختلف کلسیم و نیتروژن محلول غذایی برحسب میلیگرم بر لیتر) شامل (N60+Ca80)(T1)،و(N80+Ca80)(T2)،و (N100+Ca80)(T3)،و (N120+Ca80)(T4)،و (N120+Ca160)(T5)،و (N160+Ca160)(T6)، و (N200+Ca160)(T7) و (N240+Ca160)(T8) بود. نتایج نشان داد که تفاوت معنیداری بین تیمارها از نظر تعداد برگ وجود نداشت؛ اما تفاوتهای معنیداری از نظر درصد بوتههای دچار نوکسوختگی، وزن تازه برگ و ریشه، وزن خشک برگ و ریشه و قطر ساقه مشاهده شد. بیشترین وزن سر کاهو، قطر و طول ساقه، همچنین وزن خشک ریشه و اندام هوایی در تیمارهای و (N60+Ca80)(T1)،و(N80+Ca80)(T2)، و (N100+Ca80)(T3) مشاهده شد. . وزن سر کاهو در تیمارهای مختلف از 218 تا 326 گرم در گیاه متغیر بود. با افزایش غلظت نیتروژن به بیش از 100mg/L، عملکرد کاهش یافت. عملکرد بیشتری در غلظت 80mg/L کلسیم نسبت به غلظت 160mg/L مشاهده شد. وقوع نوکسوختگی در تیمارهای مختلف بین 10/5-42/5 درصد متغیر بود. کمترین میزان نوکسوختگی در تیمارهای T2 و (N:Ca=1)(T6) مشاهده شد. درحالیکه بیشترین وقوع نوکسوختگی در تیمارهای T1 و (T5)(نسبت)(N:Ca=0/75) بود.تفاوت معنیداری بین تیمارها از نظر غلظت کلسیم و نیتروژن برگ وجود داشت. تیمار (N80+Ca80)(T2) بهدلیل عملکرد زیاد و کاهش درصد نوکسوختگی بهترین تیمار بود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |