دوره 7، شماره 4 - ( 11-1395 )                   جلد 7 شماره 4 صفحات 25-13 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

به منظور بررسی اثر سیستم‌های مختلف تربیت بوته بر رشد، عملکرد و کیفیت خیار گلخانه‌ای رقم گوهر، پژوهشی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل چهار نوع سیستم تربیت بوته [دوشاخه (V شکل)، دوشاخه تغییر یافته، داربستی و افقی (تک‌شاخه)] بودند. طبق نتایج، بیشترین ارتفاع بوته، تعداد گره و سطح برگ در سیستم‌های داربستی و افقی مشاهده شد. اما از نظر طول میان‌گره تفاوت معنی‌داری بین تیمارهای مختلف وجود نداشت. کوتاه‌ترین مدت زمان گل‏دهی تا برداشت میوه (14 روز) در سیستم دوشاخه به‏دست آمد. تأثیر سیستم‌های مختلف تربیت بوته بر تعداد میوه و عملکرد بازارپسند بوته در ماه‌های مختلف ارزیابی شد. بیشترین تعداد میوه (73/25) و عملکرد بازارپسند (2626 گرم در بوته) در ماه فروردین در سیستم داربستی و بیشترین تعداد میوه غیر بازارپسند در سیستم دوشاخه تغییر یافته حاصل شد. میوه‌های حاصل از سیستم داربستی بیشترین طول (23/17 سانتی‌متر) را داشتند. اثر سیستم‌های مختلف تربیت بوته بر ماده خشک میوه و کلروفیل پوست میوه معنی‌دار نشد. میوه‌های حاصل از سیستم دوشاخه بیشترین درصد مواد جامد محلول و پتاسیم میوه را داشتند. با توجه به نتایج و اهمیت عملکرد در کشت‌های گلخانه‌ای، سیستم داربستی برای کشت در شرایط شدت نور کم و سیستم دوشاخه (V شکل) برای کشت در شرایط با شدت نور کافی پیشنهاد می‌گردد.

نوع مطالعه: كاربردي |
دریافت: 1395/11/26 | پذیرش: 1395/11/26 | انتشار: 1395/11/26