دوره 7، شماره 4 - ( 11-1395 )                   جلد 7 شماره 4 صفحات 40-27 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر(عج) رفسنجان

گُل سرخ یکی از مهمترین گل‌ها در جهان بوده و در بازار فروش گلهای شاخه بریده دارای رتبه نخست میباشد. پژوهشی با بررسی اثر محیط‌های مختلف کشت بر کیفیت و کمیت گل رُز، رقم تجاری گراندگالا، صورت پذیرفت. در این پژوهش، قلمه‌های ریشه‌دار شده یک‌ساله را به بسترهای کشت شامل: 25 % پرلیت+ 75 % کوکوپیت، 50 % پرلیت+50 % کوکوپیت، 75 % پرلیت+ 25 % کوکوپیت و ماسه خالص، منتقل کرده و با محلول یک دوم هوگلند، با pH نزدیک به 5/6، به مدت شش ماه محلول‌دهی شدند. در این آزمایش، اثر محیطهای مختلف کشت روی صفات مختلفی نظیر رشد رویشی، پارامترهای فتوسنتزی و عناصر غذایی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که محیطهای مختلف کشت، کلیه صفات مورد مطالعه را تحت تأثیر قرار دادند و اختلاف این اثر در بین چهار محیط کشت به‌وضوح قابل مشاهده بود. گیاهان کشت شده در محیط کشت 25 % پرلیت+ 75 % کوکوپیت در مقایسه با دیگر محیطها دارای بیشترین درصد افزایش در پارامترهای رویشی، فتوسنتزی و عناصر غذایی بودند. به طور مثال، افزایش درصد کوکوپیت بستر کشت باعث افزایش تعداد غنچه در گیاه شده، به طوری که تعداد غنچه در تیمار 25 % پرلیت+ 75% کوکوپیت نسبت به ماسه خالص 36 % افزایش نشان داد. همچنین، بیشترین مقدار Fv/Fm در تیمار 25 % پرلیت+ 75 % کوکوپیت و کمترین مقدار (724/0) در تیمار 75 % پرلیت+ 25 % کوکوپیت گزارش شد. با توجه به نتایج به‏دست آمده، بستر کشت 25 % پرلیت+ 75 % کوکوپیت به‏عنوان بستر مناسب برای کشت هیدروپونیک گل رُز رقم گراندگالا معرفی شد.

نوع مطالعه: كاربردي |
دریافت: 1395/11/26 | پذیرش: 1395/11/26 | انتشار: 1395/11/26