دوره 7، شماره 4 - ( 11-1395 )                   جلد 7 شماره 4 صفحات 183-175 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

یکی از محدودیت‌های مؤثر در کشت زمستانه توت‌فرنگی در شرایط گلخانه، طول روز کوتاه می‌باشد. به منظور بررسی تأثیر کیفیت نور در پایان روز بر ویژگی‌های رویشی، عملکرد و کیفیت میوه توت‌فرنگی (رقم کوئین ‌الیزا) پژوهشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار در زمستان سال 1392 اجرا گردید. بوته‌های توت‏فرنگی تحت تیمارهای نور قرمز (به مدت 2، 4 و 8 ساعت نوردهی) با استفاده از منبع نور ال‌ ای ‌دی (طول موج 660 نانومتر، شدت 12 میکرومول بر متر مربع در ثانیه) از ساعت 6 عصر قرار گرفتند و با گیاهان شاهد (بدون نوردهی نور قرمز) مقایسه شدند. نتایج نشان داد که تیمار 8 ساعت نور قرمز موجب افزایش معنی‌داری در تعداد برگ، طول دمبرگ، طول و عرض برگ و سطح برگ گیاهان شد. وزن تر و خشک بوته و همچنین وزن و طول میوه توت‌فرنگی رقم کویین ‌الیزا در تیمارهای نوردهی نور قرمز افزایش یافت. همچنین، نور قرمز موجب افزایش مواد جامد محلول میوه در تیمارهای نوردهی و به ویژه در تیمار 8 ساعت نور قرمز شد. اما اسیدیته و پ-هاش میوه تحت تأثیر نور قرمز قرار نگرفت. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که افزایش طول روز با استفاده از ال ‌ای ‌دی قرمز سبب بهبود ویژگی‌های مورفولوژیک، رشد، عملکرد و کیفیت میوه توت‌فرنگی رقم کوئین الیزا شد.

نوع مطالعه: كاربردي |
دریافت: 1395/11/26 | پذیرش: 1395/11/26 | انتشار: 1395/11/26