دوره 9، شماره 3 - ( 9-1397 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 78-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
با توجه به تأثیر مفید سیلیسیم در گیاهان زینتی، هدف از این آزمایش، بررسی تأثیر منبع و غلظت‌­های مختلف سیلیسیم بر برخی ویژگی­‌های گیاه رُز (Rosa hybridaرقم بِوِرلی واتسون است. این پژوهش در سال 1394 در یکی از گلخانه‌­های سازمان پارک‌­ها و فضای سبز شهرستان ارومیه و آزمایشگاه‌­های تحقیقاتی گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه اجرا گردید. برای این منظور، آزمایشی فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با دو فاکتور منبع سیلیسیم (سیلیکات کلسیم، سیلیکات پتاسیم و سیلیکات سدیم) و غلظت سیلیسیم (صفر، 50، 100، 150 و 200 میلی‏‌گرم در لیتر) در 3 تکرار طراحی شد. تیمارها به‏‌صورت محلول­پاشی هفتگی طی 10 هفته اعمال شد. نتایج نشان داد که تیمار سیلیسیم، تعداد و ضخامت برگ، وزن تر و خشک برگ، میزان کلروفیل، قند محلول و پروتئین را افزایش داد. بنابراین، با توجه به اثر مثبت سیلیسیم در افزایش تعداد برگ و میزان کلروفیل، میزان فتوسنتز نیز افزایش می­یابد. محلول‏پاشی سیلیکات پتاسیم باعث بیشترین میزان کلروفیل a شد و بیشترین میزان کلروفیل b و کارتنوئید در کاربرد سیلیکات کلسیم به‏‌دست آمد. بیشترین میزان وزن تر و خشک  برگ، کلروفیل b ،a و کل و کارتنوئید در کاربرد سیلیکات با غلظت 200 میلی‏گرم در لیتر به‏‌دست آمد. با توجه به تأثیر مثبت سیلیسیم در ویژگی­‌های رشدی و رنگدانه‌­های فتوسنتزی، می‌‏توان از این مواد برای بهبود کیفیت رُزها استفاده نمود.
دریافت: 1396/5/9 | پذیرش: 1397/4/17 | انتشار: 1397/9/24