دوره 8، شماره 2 - ( 5-1396 )                   جلد 8 شماره 2 صفحات 38-27 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه تولیدات گیاهی و مهندسی علوم باغبانی، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران
این پژوهش در راستای بررسی تأثیر محلولپاشی نانوکلات سیلیسیم بهعنوان عنصر شبهضروری بر عملکرد، کیفیت گل، عمر گلجای و درصد آلودگی ژربرا به سفیدبالک گلخانه اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل محلولپاشی نانوکلات سیلیسیم (صفر، 50 و 100 میلیگرم در لیتر)، قبل از برداشت گل ژربرا رقم 'Stanza' در سیستم بدون خاک (بهدلیل حذف اثر سیلیسیم موجود در خاک) در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار بودند. بر اساس نتایج آزمایش، فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان کاتالاز و پراکسیداز و کیفیت گل شامل قطر گل، ارتفاع ساقه گلدهنده و عمر گلجای بهطور معنیداری تحت تأثیر سیلیسیم قرار گرفتند. غلظت 100 میلیگرم در لیتر نانوکلات سیلیسیم، در مقایسه با شاهد، دارای بیشترین تأثیر بود. هرچند، عملکرد یا تعداد گل برداشت شده در بوته تحت تأثیر سیلیسیم قرار نگرفت. همچنین، نتایج آزمایش بررسی آلودگی ژربرا به سفید بالک بهترتیب بیانگر کاهش 89، 99، 98 و 96 درصدی آلودگی بوتههای ایزوله شده به تخم، پوره، شفیره و حشره کامل، در مقایسه با شاهد، بود. بر اساس نتایج آزمایش مبنی بر تأثیر قابل توجه نانوکلات سیلیسیم بر کیفیت گل و کنترل سفید بالک، آزمایشهای تکمیلی جهت مقایسه نانوکلات سیلیسیم با سایر منابع سیلیسیمی، مقایسه با سموم شیمیایی و بررسی امکان جایگزینی نانوکودهای سیلیسیمی با کودهای سیلیسمی متداول، بهویژه در کشت بدون خاک، بهدلیل حذف منبع تأمین این عنصر توسط خاک، پیشنهاد میگردد.

دریافت: 1396/5/28 | پذیرش: 1396/5/28 | انتشار: 1396/5/28