گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اراک
چکیده: (2726 مشاهده)
گوجهفرنگی از مهمترین محصولات باغبانی است که بسیار فسادپذیر و مستعد آلودگیهای میکروبی است. لذا، پژوهش حاضر بهمنظور کنترل پوسیدگی و حفظ کیفیت پس از برداشت گوجهفرنگی گلخانهای با استفاده از نور UV-C (شدتهای صفر، 3، 6، 9 و 12 کیلوژول بر مترمربع) انجام شد. میوهها در مرحله قرمز رسیده از گوجهفرنگی گلخانهای رقم نیوتن تهیه شده و پس از تیمار، در سردخانه با دمای 10 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 85-90 درصد نگهداری شدند. شاخصهای کیفی میزان پوسیدگی، سفتی میوه، محتوای ویتامین C، مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون، شاخص رسیدگی، درصد کاهش وزن و رنگ میوه (*b*،a*، L، هیو و کروما) در روزهای هفتم، چهاردهم، بیست و یکم و بیست و هشتم، مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که طی مدت انبارداری، محتوای ویتامین C سفتی و رنگ میوه کاهش یافته و میزان پوسیدگی و درصد کاهش وزن میوه افزایش یافت. تیمار میوهها با شدتهای مختلف نور UV-C اثر معنیداری بر شاخصهای رنگ، شاخص رسیدگی، درصد کاهش وزن، سفتی و pH نداشت، اما بهطور معنیداری باعث کاهش میزان پوسیدگی در شدت 6 کیلوژول بر مترمربع، نسبت به شاهد، شد. بیشترین محتوای ویتامین C در روز بیستویکم و در شدت نور 12 کیلوژول بر مترمربع بهدست آمد. شدتهای زیاد نور UV-C نیز باعث کاهش مواد جامد محلول و اسیدیته قابل تیتراسیون شد. با توجه به نتایج، میتوان عنوان نمود که تیمار میوههای گوجهفرنگی در مرحله قرمز رسیده با شدتهای بهینه از نور UV-C میتواند باعث کاهش میزان پوسیدگی میوهها و حفظ یا افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانها، از جمله ویتامین C شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1396/6/1 | پذیرش: 1397/8/25 | انتشار: 1398/7/17