بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز
چکیده: (2731 مشاهده)
بهمنظور مطالعه تأثیر سطوح مختلف شوری و نیترات کلسیم مکمل بر رشد، ویژگیهای کمی و کیفی و غلظت عناصر غذایی در گل رُز هیبرید رقم ایلونا، پژوهشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو عامل سطوح شوری (صفر، 5، 10 و 20 میلیمولار کلرید سدیم) و نیترات کلسیم مکمل (صفر، 1، 2 و 3 میلیمولار) با سه تکرار در شرایط آبکشت اجرا شد. نتایج نشان داد که با افزایش سطح کلرید سدیم، غلظت یونهای سدیم و کلر در برگ گل رُز تا حد سمیت افزایش یافت که سبب کاهش معنیدار تعداد گل در بوته، وزن خشک گل، قطر ساقه گلدهنده و ماندگاری گل شد. همچنین، شوری سبب کاهش غلظت عناصر نیتروژن، کلسیم و پتاسیم در برگ گیاه شد. بهکارگیری نیترات کلسیم تا حدودی توانست اثرهای سوء شوری را تعدیل کند. بهطوری که در هر سطح از شوری، با افزایش نیترات کلسیم مصرفی، از غلظت سدیم و کلر برگ کاسته و غلظت نیتروژن و کلسیم برگ، تعداد گل در بوته، قطر جام و ماندگاری گل افزایش یافت. کاهش معنیدار وزن خشک گل و تعداد گل در بوته بهترتیب در دامنه شوری 2/85 تا 3/15 و 3/5 تا 4/19 دسیزیمنس بر متر اتفاق افتاد که در دو دامنه شوری یاد شده، میانگین غلظت سدیم بهترتیب برابر با 0/34 و 0/46 و غلظت کلر 0/36 و 1/42 درصد بود. با افزایش تنش شوری، از تأثیر نیترات کلسیم در بهبود ماندگاری گل کاسته شد و برای تأمین نیتروژن و کلسیم گیاه به نیترات کلسیم بیشتری نیاز بود. بنابراین، میتوان نتیجه گرفت که تحت تنش شوری، نیاز نیتروژنی و کلسیمی گیاه بیشتر از شرایط غیرشور است. نتایج این پژوهش بیان میکند که با افزایش شوری در شرایط آبکشت، میتوان با کاربرد نیترات کلسیم مکمل، اثر سوء شوری بر گل رُز را تعدیل کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1396/9/22 | پذیرش: 1397/7/18 | انتشار: 1397/12/24